Малишани владају, градоначелник “се одмара”

В. Поповић, А. Стојановић
Малишани владају, градоначелник “се одмара”

Бањалука - Ученици трећег разреда Основне школе “Јован Цвијић” Дорис Чато јуче су уручени “кључеви града”, па ће ова осмогодишњакиња уз подршку својих другара до краја седмице симболично управљати градом.

Као и сваке године, поводом почетка манифестације “Недјеље дјетета”, најмлађи суграђани “преузимају градску власт”. За разлику од претходних година градоначелник Игор Радојичић је кључеве овај пут предао у руке “градоначелнице”. Ова дјевојчица је озбиљно схватила своју нову улогу па је одмах прионула на посао. Прво је својим вршњацима подијелила ресоре којима ће се бавити у наредним данима - саобраћајем, образовањем, здравством и слично.

- У граду треба више простора за игру, паркова, зелених површина, вртића и школа и сигурна сам да до краја седмице са својим сарадницама могу испунити све што смо планирали - рекла је Дорис.

Радојичић је казао да ове седмице препушта власт најмлађима, те да је град добио прву “градоначелницу”. У шали је рекао да је млада дама са сарадницима наредних дана задужена  за управљање градом, те да он може да се одмара.

- Њени другари су добили веома важна задужења и надам се да ће врло озбиљно обављати овај посао - додао је Радојичић.

Говорећи о значају обиљежавања “Недјеље дјетета” Радојичић је истакао да је циљ ове манифестације да укаже на права најмлађих, те на обавезе одраслих према њима.

- Овом приликом желимо да јавно укажемо на све оно што би стално требало да радимо за наше малишане, од вртића до игралишта и спортских терена, те стварања бољих услова у школама - рекао је Радојичић.

Поводом “Недјеље дјетета” на платоу испред Музеја савремене умјетности РС јуче је почео први “Прокидс фестивал”, који је отворен свечаним дефилеом малишана улицом Краља Петра Првог Карађорђевића.

У оквиру фестивала, који ће трајати до сутра, за најмлађе ће бити организоване креативне радионице и забавни програм, а сви садржаји су бесплатни. Малишани ће моћи да уживају и у богатом музичком програму, луна-парку, тобоганима, трамбулини, а за добру забаву ће се побринути мађионичари и аниматори. Сваки дан од 17 часова предвиђен је и музички програм, када ће за најмлађе пјевати познати дјечји извођачи. У “Недјељи дјетета” нису заборављени ни штићеници Дома за дјецу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”, којима је помоћница министра за породицу РС Босиљка Бошњак уручила поклоне. Она је рекла да ће наредних дана посјетити и Центар “Заштити ме”.

Манифестације

Током “Недјеље дјетета”, која траје до 7. октобра, у граду ће бити организоване бројне манифестације за најмлађе.

Центар за предшколско васпитање и образовање ће данас на Тргу Крајине поставити изложбено-продајни штанд на којем ће малишани продавати своје радове, а Удружење “Сва дјеца свијета” организоваће промоцију дјечјих права.

У атријуму Градске управе у четвртак ће бити организована изложба дјечјих радова и пригодан забавни програм, као и радионица у хотелу “Фортуна”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана