Mališani obilježili Svjetski dan voda: Rijeke bogatstvo koje treba čuvati

Vesna Popović
Mališani obilježili Svjetski dan voda: Rijeke bogatstvo koje treba čuvati

Banjaluka - Rijeke su veliko bogatstvo koje treba čuvati kako bi i generacije koje dolaze imale dovoljno vode za piće, ali i da bismo mogli uživati u ljepotama vodotoka.

Ovo je poruka koju je sa obilježavanja 22. marta, Svjetskog dana voda, na Trgu Krajine poslalo više stotina osnovaca učesnika i posmatrača manifestacije čiji su organizatori bili preduzeće "Vodovod" i Centar za životni sredinu.

U programu "Sačuvajmo naše rijeke, sačuvajmo Vrbas" učenici iz osnovnih škola "Branko Radičević", "Miloš Crnjanski", "Ivan Goran Kovačić", "Branislav Nušić", "Zmaj Jova Jovanović" te štićenici Doma za djecu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" su kroz pjesmu, ples i recitacije svojim vršnjacima pokazali da Vrbas, ali i drugi vodotoci život znače.

Učenik četvrtog razreda OŠ "Branko Radičević" Filip Miletić rekao je da je naučio kako treba da štiti Vrbas od zagađenja.

- Moramo ga zaštititi i ne treba u vodu bacati smeće ili sipati hemikalije - kazao je Miletić.

S tim se složila i njegova vršnjakinja Aleksandra Simić.

- Ako u rijeke budemo bacali otpad, nećemo imati dovoljno vode koja nam služi za piće i higijenu - kazala je Simićeva.

Direktor "Vodovoda" Branka Trninić podsjetila je da je voda osnovni resurs potreban za život na Zemlji. 

- Veoma smo srećni jer imamo izobilje vodotoka i pijemo higijenski ispravnu vodu. I upravo cilj manifestacije je bio podizanje svijesti mladih naraštaja kako bi od najranijeg uzrasta brinuli o vodi - rekla je Trninićeva.

Predstavnik Centra za životnu sredinu Iva Miljević objasnila je da su osnovcima pokazali biološku raznovrsnost života koji nastanjuje rijeke ovog podneblja.

- Pored toga, vidjeli su na koji način se u "Vodovodu" prečišćava voda koja se koristi za piće - kazala je Miljevićeva.

V.d. načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar rekao je da treba razvijati svijest o važnosti životne sredine.

- Banjaluka ima problem sa odvođenjem i prečišćavanjem otpadnih voda i tom pitanju treba posvetiti puno pažnje. Nedavno smo razgovarali sa predstavnicima tri strane kompanije koje su nudile rješenja za izgradnju kolektora. Za to treba obezbijediti 50 miliona evra, što je neophodno i što će grad prije ili kasnije morati realizovati - kazao je Bilčar.

Proljećno uređenje

Petar Bilčar najavio je da 27. marta počinje akcija proljećnog uređenja grada koja će trajati do 17. aprila.

- Biće postavljeni kontejneri od pet kubika u svim mjesnim zajednicama, gdje građani mogu odlagati kabasti otpad koji će se besplatno odvoziti - naveo je Bilčar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana