Majčinski dom zjapi prazan

C. Mrkonjić, D. Stokanić
Majčinski dom zjapi prazan

Banjaluka - U prostorijama Majčinskog doma, koji je otvoren u okviru prostorija Dječijeg doma "Rada Vranješević, za deset mjeseci boravila je samo jedna majka.

U Centru za socijalni rad i Dječijem domu "Rada Vranješević" kažu da potencijalni korisnici nisu informisani o postojanju ove vrste smještaja.

Direktor Dječijeg doma Vladimir Kajkut kazao je da centri za socijalni rad smještaju majke u Majčinski dom, a da Dječiji dom samo pruža ovu uslugu.

- Centri za socijalni rad, prema Zakonu o socijalnoj zaštiti, nadležni su da, ukoliko se ukaže potreba na terenu, trudnice i majke smjeste kod nas - rekao je Kajkut i dodao da su u Domu potpuno spremni za smještaj trudnica i majki.

U Centru za socijalni rad Banjaluka su istakli da je dobro da ova usluga postoji, te da je moguće da su majke neinformisane i ne znaju da imaju mogućnost da budu zbrinute u Majčinskom domu ukoliko im se obrate.

Pomoćnik za socijalnu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Ljubo Lepir kazao je da je usluga smještaja socijalno ugroženih majki sa djecom do godinu i trudnica u sklopu Dječijeg doma pozitivan potez.

- To nije promašena investicija, jer nije otvorena nova ustanova, a taj opremljeni prostor može biti višenamjenski - rekao je Lepir i dodao da potreba za ovom uslugom postoji, a razlozi zašto su prostorije prazne su različiti.

- Neinformisanost majki, slaba aktivnost centara za socijalni rad, vjerovatno i novac mogu biti razlozi što nema korisnika - istakao je Lepir i podsjetio da majke boravak u domu ne plaćaju.

Prvi Majčinski dom u RS pripremao se mjesecima, a svečano je otvoren 17. decembra prošle godine.

Prostorije

Majčinski dom može da primi pet trudnica ili majki sa bebama do godinu. Korisnici ovog doma imaju posebne prostorije, kuhinju i kupatila, a u domu mogu da ostanu dok se ne budu stvoreni uslovi za njihov samostalan život.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana