Мајчински дом зјапи празан

Ц. Мркоњић, Д. Стоканић
Мајчински дом зјапи празан

Бањалука - У просторијама Мајчинског дома, који је отворен у оквиру просторија Дјечијег дома "Рада Врањешевић, за десет мјесеци боравила је само једна мајка.

У Центру за социјални рад и Дјечијем дому "Рада Врањешевић" кажу да потенцијални корисници нису информисани о постојању ове врсте смјештаја.

Директор Дјечијег дома Владимир Кајкут казао је да центри за социјални рад смјештају мајке у Мајчински дом, а да Дјечији дом само пружа ову услугу.

- Центри за социјални рад, према Закону о социјалној заштити, надлежни су да, уколико се укаже потреба на терену, труднице и мајке смјесте код нас - рекао је Кајкут и додао да су у Дому потпуно спремни за смјештај трудница и мајки.

У Центру за социјални рад Бањалука су истакли да је добро да ова услуга постоји, те да је могуће да су мајке неинформисане и не знају да имају могућност да буду збринуте у Мајчинском дому уколико им се обрате.

Помоћник за социјалну заштиту у Министарству здравља и социјалне заштите Љубо Лепир казао је да је услуга смјештаја социјално угрожених мајки са дјецом до годину и трудница у склопу Дјечијег дома позитиван потез.

- То није промашена инвестиција, јер није отворена нова установа, а тај опремљени простор може бити вишенамјенски - рекао је Лепир и додао да потреба за овом услугом постоји, а разлози зашто су просторије празне су различити.

- Неинформисаност мајки, слаба активност центара за социјални рад, вјероватно и новац могу бити разлози што нема корисника - истакао је Лепир и подсјетио да мајке боравак у дому не плаћају.

Први Мајчински дом у РС припремао се мјесецима, а свечано је отворен 17. децембра прошле године.

Просторије

Мајчински дом може да прими пет трудница или мајки са бебама до годину. Корисници овог дома имају посебне просторије, кухињу и купатила, а у дому могу да остану док се не буду створени услови за њихов самосталан живот.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана