Lov na komarce prvo uz Vrbas

Igor Pilipović
Lov na komarce prvo uz Vrbas

Banjaluka - Uništavanje larvi komaraca počinje ovih dana. Vremenske prilike nam idu naruku jer je potrebno da temperatura vode bude oko 15 stepeni da bi larve mogle da se razvijaju u barama i prostorima gdje ima stajaće vode.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" direktor "Eko-bela" Vladimir Šušnjar, čije je preduzeće zaduženo za zaprašivanje komaraca.

- Gradska uprava će po stručnim preporukama da odredi prioritete zaprašivanja. To su uglavnom područja u blizini vodotoka, odnosno uz rijeku Vrbas i njene pritoke, jer je tu najveća koncentracija komaraca - rekao je Šušnjar.

Prema njegovim riječima, površine koje nisu pokošene i  parkovi neće biti zaprašivani jer tu nije moguće uništavanje larvi komaraca. Kasnije će biti procijenjeno da li će biti vršeno uništavanje odraslih jedinki.

- Sa zemlje ćemo zaprašiti oblasti sa stajaćim vodama, deponije, prostore oko auto-otpada gdje ima starih auto-guma. To su mjesta gdje se oni razvijaju - rekao je Šušnjar.

Dodao je da će stanovništvo na vrijeme biti obaviješteno o svim radnjama koje će izvoditi ekipe za uništavanje insekata.

- Pčelari nikada nisu bili ugroženi i neće jer mi zaprašivanje radimo kada pčele miruju, poslije 20 časova. O našim aktivnostima obavezno obavještavamo građane, kao i institucije - kazao je Šušnjar.

U Gradskoj upravi kažu da će preventivne mjere biti preduzimane u skladu sa Programom dezinsekcije, te stručnom procjenom izvođača i nadzornog organa.

- Za zaprašivanje komaraca ove godine je u budžetu grada  planirano 40.000 KM - rekli su u Odjeljenju za društvene djelatnosti.
Istakli su da će pratiti prisutnost larvi, a larvicidni tretman će se vršiti najmanje tri puta, u zavisnosti od razvoja generacija komaraca.

- Po uputstvima koja smo dobili od Instituta za javno zdravstvo, dezinsekcija komaraca će se zasnivati prevashodno na larvicidnom tretmanu, a suzbijanje odraslih formi biće svedeno na neophodan optimum - kazali su u Odjeljenju za društvene djelatnosti.

Istakli su da će se dezinsekcija vršiti ekološki najprihvatljivijim biocidima, a stanovništvo će biti pravovremeno obaviješteno o svim aktivnostima u vezi sa suzbijanjem komaraca.

Tigrasti komarci

Tigrasti komarci najpoznatiji su prenosnici virusa, odnosno groznice "zapadnog Nila", a jedan slučaj pronalaska ovog komarca zabilježen je i na području grada. Oni koji obole imaju simptome slične gripu i prehladi.

- Najčešće je to povišena tjelesna temperatura, glavobolja, umor, bol u zglobovima, a ponekad virus može izazvati i osip na koži, natečene limfne čvorove i bol u očima - objašnjavaju epidemiolozi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana