Ljepote grada i prirode razgledaju sa bicikla

Jasmina Perišić
Ljepote grada i prirode razgledaju sa bicikla

Banjaluka - Banjaluka ima mnogo toga da ponudi u oblasti biciklističkog turizma. Drago nam je da već za nekoliko dana imamo prvu grupu biciklista iz Slovenije koji će moći da upoznaju grad i njegovu okolinu, prelijepu prirodu i kulturno-istorijske znamenitosti.

Izjavio je to član Inicijative građana Rekreativna zona Banjaluka i turistički vodič za grad Tihomir Dakić poslije prezentacije turističkih potencijala za bicikliste na "Bled bajk festivalu", koji je održan od petka do nedjelje u slovenačkom Bledu.

- U okviru ekspo segmenta na "Bled bajk festivalu" ponudili smo biciklističke programe za brdski i drumski biciklizam, koji su osmišljeni tako da je Banjaluka polazna tačka, a programi vožnje se prvenstveno realizuju u neposrednoj okolini grada i obližnjim destinacijama kao što su Pecka, Šipovo i Jajce. Vizija Rekreativne zone se razvija i preko granica i izuzetno nam je drago da je to prepoznato, kako od posjetilaca festivala na Bledu tako i od turističkih agencija koje u svojoj ponudi nude ovakve aranžmane - istakao je Dakić.

On je naglasio da na području grada na Vrbasu postoje rute za drumski i brdski biciklizam.

- Drumski biciklizam vozi se rutama Banjaluka - Karanovac - Tisovac - Krupa na Vrbasu, a povratak obuhvata vožnju kanjonom Vrbasa do Banjaluke. Imamo takođe rutu Banjaluka - Kola - Krupa na Vrbasu - kanjon, te rutu Banjaluka - Piskavica - Kozarac, preko naših sela Potkozarja do Nacionalnog parka "Kozara". Što se tiče brdskog biciklizma, tu su staze Banj brdo - Osmača, preko etno-sela Ljubačevo. Imamo brdsku stazu do Krupe na Vrbasu i stazu od Mahovljana do Kozare, kao i stazu u Slatini - rekao je Dakić i dodao da su to rute duge od 30 do 50 kilometara.

Tim iz Banjaluke, koji su činili predstavnici Rekreativne zone i turističke agencije "Cepter pasport", predstavio je na festivalu novu biciklističku destinaciju, sjeverozapadni dio Republike Srpske i BiH i svoje programe biciklističkog turizma sa polaskom iz Banjaluke.

- Razlog zašto smo se opredijelili za slovenačko tržište je činjenica da su Slovenci vrlo usmjereni ka aktivnom odmoru u prirodi, na prvom mjestu kroz rekreativni biciklizam. Slovenija je blizu i saobraćajno vrlo dobro povezana sa Banjalukom. Uslovi za biciklistički turizam kod nas su vrlo dobri, uključujući i činjenicu da su naši predjeli i priroda još neiskorišćeni, netaknuti i mnogo egzotičniji nego na drugim mjestima - istakla je direktor turističke agencije "Cepter pasport" Milena Pavlović.

U timu iz Banjaluke još su istakli da Slovenci vole naš mentalitet i gostoprimstvo, dobru hranu, a što se cijena tiče, vrlo smo konkurentna destinacija.

TOBL

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka kažu da rade na promociji biciklizma u svim gradovima u kojima predstavljaju turističku ponudu.

- Imamo dosta turista iz zapadnoevropskih zemalja koji se raspituju gdje mogu iznajmiti bicikl. Kod nas još nije dovoljno razvijena biciklistička kultura, ali grad će tome, nadamo se, doprinijeti još više postavljanjem najavljenih stanica za iznajmljivanje javnih bicikala - rekli su iz TOBL-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana