Љепоте Врбаса упознали из чамца

Небојша Томашевић
Љепоте Врбаса упознали из чамца

Бањалука - Нестварне љепоте кањона Врбаса, спуштање низ брзаке и слапове очарали су учеснике друге туристичке рафтинг регате од Крупе на Врбасу до Карановца.

Вожња са 20 гумених пловила није оставила равнодушним 120 учесника. Атмосферу од првог момента је употпунила дивна природа која је мамила погледе на све стране. Љепоте Врбаса одушевили  су многе који ће, како рекоше, још дуго памтити ову авантуру. Рафтинг и  спуштање на дивљим водама, какав је Врбас у појединим дијеловима, кажу многи учесници регате, представља узбудљиву промјену свакодневице.

- Први пут сам на рафтингу и одушевљен сам. Свидјело ми се дружење у чамцу, тимско веслање кроз брзаке, али и адреналин који смо осјетили када смо пролазили кроз кањон. Овакво авантуристичко искуство мораћу поновити - казао је учесник регате Стефан Марјановић.

Незаборавни излет организовао је Рафтинг клуб “Кањон” у сарадњи с компанијом “Кока Кола” и градом. Спуштање низ 14 километара дугу стазу трајало је око три сата, а тмурно и облачно вријеме није успјело да поквари атмосферу. Ни хладна вода Врбаса није спријечила неколицину учесника да у тренуцима кратих предаха од веслања заплива на мирнијим дијеловима водотока. Безбједност учесника била је на највишем нивоу, а прије самог спуштања свима је подијељена заштитна опрема и неопренска одијела. Сваки чамац имао је капетана, скипера који су учеснике регате упознали с основама рафтинга, а затим их повели у незаборавно спуштање.

Предсједник Рафтинг клуба “Кањон” Александар Пастир истакао је да је најбитније да је регата протекла безбједно и да се нада да ће ово постати традиција са што већим бројем учесника из године у годину.

- Показали смо да након година промоције и организације спортских такмичења напокон улазимо у породицу туристичких регата које су изузетно популарне - казао је Пастир.

Међу бројним рафтерима била је и начелник Одјељења за културу, туризам и социјалну политику Наталија Тривић. Она је истакла да је ова регата уписана у календар туристичких манифестација града те да је циљ Градске управе развој оваког вида туризма.

- Ријека Врбас је непресушан извор адреналина и авантуре, те туристички производ који је примамљив за све људе, нарочито оне који долазе из региона - казала је Тривићева.

Осим бројних гостију у туристичкој регати учествовали су и припадници Рафтинг клуба “Јајце”, Оружаних снага БиХ и представници бројних медија.

Чиста ријека

Туристичка рафтинг регата одржана је у оквиру иницијативе “Чист Врбас” која се реализује већ неколико година. У претходним данима очишћено је корито и приобаље Врбаса од Бравница до Јајца и корито Пливе, од Љољића ка Језеру. Прикупљено је око 3,5 тоне отпада.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана