Ljekari uskoro u novim ordinacijama u Bočcu i Borkovićima

Sanja Amidžić
Ljekari uskoro u novim ordinacijama u Bočcu i Borkovićima

Banjaluka - Izgradnja novih ambulanti porodične medicine u mjesnim zajednicama Bočac i Borkovići biće završena u toku ovog mjeseca.

Rekla je ovo portparol Doma zdravlja Banjaluka Dijana Ožegović i dodala da će nakon tehničkog prijema objekata početi opremanje ambulanti medicinskim aparatima i kancelarijskim namještajem.

- Tačan datum puštanja u funkciju ovih objekata teško je precizirati, ali čim se završe svi predviđeni radovi ambulante će početi sa prijemom prvih pacijenata - kazala je Ožegović.

Ona je dodala da je za postavljanje medicinskih aparata i opremanje kancelarija potrebno oko deset dana.

Iz Gradske uprave su rekli da je izgradnja ovih ambulanti koštala 378.000 maraka od čega 70 odsto sredstava obezbijedilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dok je ostatak novca obezbijedio grad.

- Resorno ministarstvo uložilo je oko 265.000 maraka dok je grad izdvojio 113.000 maraka - objasnili su u Gradskoj upravi.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bočac Dalibor Trivunović rekao je da izgradnja ambulante u ovom naselju ide po planu te da uskoro očekuje da bude puštena u rad.

- Ambulanti porodične medicine u Bočcu gravitira oko 900 pacijenata tako da će otvaranje ovog objekta biti i te kako značajno za ovo selo - kazao je Trivunović.

On je dodao da je postojeći objekat u kome trenutno radi ljekar i sestra star oko 40 godina i da je u lošem stanju.

Mještani sela Borkovići takođe očekuju da nova ambulanta uskoro počne da radi.

- Pored osnovnih ljekarskih usluga sa novom ambulantom dobićemo i mini-laboratoriju što će nam biti dodatno olakšanje. Sada kada treba da izmjerimo šećer u krvi ili neki drugi pregled moramo ići u grad u Dom zdravlja - kazali su mještani. Prema njihovim riječima u ovom banjalučkom selu živi oko 2.500 stanovnika.

Donja Kola

Izgradnja nove ambulante porodične medicine u mjesnoj zajednici Donja Kola planirana je ove godine.

- U toku je priprema dokumentacije za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju ovog objekta - kazali su u Gradskoj upravi.

Izgradnju ambulante u naselju Donja Kola finansiraće zajedno Ministarstvo zdravlja i socijalne RS i grad Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana