Lakše sticanje znanja uz podršku grada

Dejana Bratić
Lakše sticanje znanja uz podršku grada

Banjaluka - Gradonačelnik Igor Radojičić uručio je juče deset rješenja o stipendiranju studenata deficitarnih zanimanja. To su prva od ukupno 361 rješenja, koliko će biti stipendirano studenata.

- Grad svake godine, pored učenika osnovnih i srednjih škola, finansijski podržava i studente. Godišnje za učenike  srednjih škola i studente iz gradskog budžeta bude izdvojeno 1,6 miliona KM. U posljednjih šest godina visoko stručno obrazovanje podržano je sa više od 3,5 miliona KM. Na ovaj način želimo da motivišemo studente po tri osnova: po osnovu uspjeha, socijalnog statusa i deficitarnih zanimanja - kazao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, najviše prijava za stipendije stiglo je po osnovu socijalnog statusa.

- Ono što treba posebno istaći je to da je po osnovu  uspjeha stipendiju dobilo više od 100 studenata - istakao je Radojičić.

Student elektrotehničkog fakulteta Milan Mlađen nije krio zadovoljstva što će ubuduće od grada dobijati finansijsku podršku za obrazovanje. 

- Nama studentima stipendija mnogo znači jer u materijalnom smislu olakšava učenje. Ona je svojevrsna podrška mladim ljudima i nagrada za uložen trud i rad - kazao je Mlađen.

Dodao je da je zahvalan Gradskoj upravi i da će nakon završetka studija opravdati ukazano povjerenje i doprinijeti razvoju  Banjaluke.

- Grad brine o studentima, ali i misli o osposobljavanju budućeg stručnog kadra, za koji će se, vjerujem, naći mjesta za zapošljavanje, kako u Banjaluci, tako i u Republici Srpskoj - istakao je Mlađen.

Načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport Dragan Banjac istakao je da su sredstva obezbijeđena u budžetu grada i da je završen sav administrativni posao u vezi sa stipendijama u ovoj školskoj i akademskoj godini.

 - Obrađeno je više od 1.500 prijava za stipendije i obezbijeđeno u budžetu 1,6 miliona KM za tu namjenu. U narednih godinu dana ne bi trebalo da bude problema u redovnoj isplati sredstava - rekao je Banjac.

Po studentu od 130 do 250 KM

Mjesečna stipendija po osnovu uspjeha i socijalnog statusa iznosi 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM.

- Po osnovu socijalnog statusa stipendiju će ostvariti 232, po osnovu uspjeha 108 i po osnovu deficitarnog zanimanja 21 student - rekao je gradonačelnik Radojičić.

Za akademsku 2018/2019. godinu deficitarna zanimanja su: matematika i informatika (nastavni smjer), fizika (nastavni smjer) i elektronika i telekomunikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana