Кварови и нестанци струје гасе семафоре

Јасмина Перишић
Кварови и нестанци струје гасе семафоре

Бањалука - Чести кварови, као и нестанци електричне енергије, гасе семафоре на градским раскрсницама па, осим успоравања протока возила, у питање се доводи и безбједност учесника у саобраћају.

Шеф Одсјека за саобраћај Славко Давидовић каже да су екипе за отклањање кварова на семафорима 24 часа на терену, док с друге стране возачи често негодују.

- У великом броју случајева разлог за нефункционисање семафора је нестанак струје. Тако јуче због радова на електромрежи није радио семафор на раскрсници улица Гундулићева и Булевара војводе Живојина Мишића. Недавно се десило и да је изгорио електроенергетски ормар из којег се струјом напаја семафор на магистрали код скретања за Раковачке баре па нису били у функцији - казао је Давидовић.

Према његовим ријечима, за одржавање семафора ове године је издвојено 110.000 КМ, а на подручју града семафори су постављени на 50 локација.

- У току је израда пројекта за постављање додатне семафорске опреме на раскрсници улица Српска и Краља Петра Првог Карађорђевића. Овим ће свима који иду из правца хотела "Босна" бити омогућено да скрену лијево код зграде Градске управе - објаснио је Давидовић.

Сматра да би на овај начин била растерећена гужва на најпрометнијој саобраћајници, односно правац Алеја Светог Саве - Краља Петра Првог Карађорђевића - Вука Караџића.

Тврди да проблема са функционисањем семафора генерално нема.

- Зна се десити да семафор пређе у режим "трептач" након што прегори црвено свјетло или настане неки други мањи квар, али то брзо отклањамо - рекао је Давидовић.

Возачи са друге стране демантују Давидовића и негодују због често "мртве" свјетлосне сигнализације.

- У протеклих неколико дана нису радили семафори на раскрсници Гундулићеве и Алеје Светог Саве, такође на раскрсници у Краља Петра Првог Карађорђевића и Олимпијских побједника код Административног центра Владе РС и на још неколико мјеста. Да ли је узрок квар или нестанак електричне енергије, то не знам, али сам у два наврата имао непријатне ситуације због "мртвих" семафора - рекао је Бањалучанин Милош Стевић.

Истиче да је на раскрсници Булевара Српске војске и улице Олимпијских побједника замало избјегао саобраћајку.

- Имао сам зелено свјетло за скретање улијево и у тренутку када сам покренуо свој аутомобил, из правца "Аутопревоза" наишла су два возила. Сумњам да су прошла на давно упаљено црвено свјетло, али сам за длаку избјегао саобраћајну несрећу. Зато сумњам да тај дан семафори нису били усклађени - додао је на крају Стевић.

Тајмери

У наредном периоду биће постављени тајмери, који показују вријеме трајања зеленог и црвеног свјетла за возаче на раскрсници Краља Петра Првог Карађорђевића и Алеје Светог Саве, код Народног позоришта Републике Српске.

- Наведени тајмери за возаче, који су постављени на источном транзиту, су се показали као веома ефикасни. Анализе су показале да је због правовременог кретања возача у колони који чекају на зелено свјетло, проток саобраћаја побољшан и до 20 одсто - казао је Давидовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана