Kupovina stana bez šanse za prevaru

Vesna Popović
Kupovina stana bez šanse za prevaru

Banjaluka - Kako bi stavila tačku na prevare prilikom kupovine stanova, Gradska uprava do kraja godine planira da uspostavi registar investitora putem kojeg će stanovnici moći dobiti sve informacije o onima koji prodaju nekretnine.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević kazao je da će ova usluga biti dio novine u okviru jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola.

- U toku je izmjena dijela Zakona o građenju koji će omogućiti da to sprovedemo. Nadam se da će uskoro biti gotov nacrt izmjene zakona i da će ta izmjena biti usvojena do kraja oktobra u republičkom parlamentu. To će nam omogućiti da do kraja godine uspostavimo registar investitora. U njemu će biti informacije o tome da li je za projekat izdata građevinska dozvola, da li parcela na kojoj investitor gradi objekat ima riješene imovinsko-pravne odnose i slično - naveo je Stanarević.

Kazao je da će građani moći da predaju zahtjev za izdavanje ovih informacija i da će odjeljenje potencijalnim kupcima omogućiti uvid u potpuni istorijat investitora.

- Cilj je da spriječimo to da građani budu prevareni prilikom kupovine stana, a takvih je slučajeva u prošlosti bilo, i to ne malo - rekao je Stanarević.

Naveo je da zbog neodgovornih investitora u gradu ima 26 zgrada bez svih potrebnih dozvola.

- Pokušavamo da riješimo te probleme jedan po jedan. Ne postoji jedinstvena mjera koja će to sve riješiti jer nisu svi slučajevi isti. Negdje nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi na parcelama gdje su izgrađene zgrade, a u nekim slučajevima su investitori u međuvremenu propali, pa nemamo od koga da tražimo da ispravi tu situaciju - rekao je Stanarević.

Kazao je da je od početka godine, od kada je u funkciji jednošalterski sistem, izdavanje građevinskih dozvola ubrzano za 30-40 odsto.

- Većina dozvola koje su do sada izdate bila je za građane, odnosno za gradnju manjih stambenih objekata, a to je i bio naš cilj, da olakšamo ljudima put do dozvola. Veliki investitori imaju ljude koji su uhodani u procedure izdavanja dokumentacije za dobijanje građevinskih dozvola i to njima u principu nije ni trebalo - naveo je Stanarević.

Tijana Topić, koja planira da kupi stan, kaže da je veoma važno da u registru bude navedeno da li su neke firme imale sumnjive poslove te da budu napravljene “crne liste”.

  • Važno je da registrom budu obuhvaćeni i oni investitori za koje je potrebno alarmirati građane ako se odluče da od njih pazare stan - istakla je Topićeva.

Dozvole

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, od početka godine do sredine juna izdate su 194 građevinske dozvole, što je za 43 više nego u istom periodu lani.

- U većini slučajeva ove godine su izdate dozvole za manje stambene objekte do 200 kvadrata - naveli su u odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana