Kumovska ljubav jedna od najvećih

Miloš Vasiljević
Kumovska ljubav jedna od najvećih

Banjaluka - Četvoro mališana, čiji su roditelji članovi Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” pristupilo je juče Svetoj tajni krštenja u Sabornom hramu Hrista Spasitelja.

Jubilarno deseto kolektivno krštenje organizovalo je Udruženje “Četiri plus” povodom Međunarodnog dana porodice, a za proteklu deceniju kršteno je 150 mališana.

- Bilo je planirano da se ove godine krsti desetoro djece, ali su pojedini roditelji odustali jer je radni dan i iz drugih razloga. Ipak radosti i ponosa ne manjka, i srećni smo što nije prekinuta tradicija - kazao je predsjednik udruženja Jovan Radovanović i dodao da su djeci darovali zlatne lančiće kao mali znak pažnje.

Nakon kolektivnog krštenja priređeno je slavlje i svečani ručak. Za Mirka Vukovića (30), koji je otac četvoro djece, ovo je jedan od najradosnijih dana.

- Ovo je prvi put da dijete krstimo na kolektivnom krštenju. Ranije smo krstili dvoje djece, ali nismo imali tu privilegiju da budemo dio ovakvog sjajnog druženja i velikog čina - kazao je Vuković.

Posebno uzbuđenje i ponos vladali su među kumovima, iz kojih je isijavala radost jer su dio ovako važnog događaja. Branka Kaftadžić, postala je juče kuma maloj Sofiji, kazala je da je za nju ovo veliki dan. Kumovska ljubav, prema njenim riječima, jedna je od najsnažnijih i najiskrenijih.

- Ovo je prekrasan dan za sve nas. Krštenje je najveći čin, a kumstvo je velika sreća, koju je teško riječima opisati. Djela treba da pokazuju koliko se volimo i jedne druge čuvamo - kazala je ponosna kuma.

Jerej Dragan Vidović je kazao da je krštenje prvi najbitniji momenat u činu svakog hrišćanina, preduslov je za primanje svih ostalih tajni Božijih.

- Ovo je “ulaznica” u crkvu, da dijete postane član crkve, ali i jedini način da ostanu jeste da se pričešćuju u crkvi na svetoj liturgiji - rekao je jerej Vidović.

Načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku Natalija Trivić rekla je da grad podržava višečlane porodice na više načina, kao što su besplatan boravak djece iz Udruženja “Četiri plus” u vrtićima. Takođe, dobijaju stipendiju tokom školovanja, a grad dodatno finansira i dio troškova i aktivnosti Udruženja.

Mature svečanosti

Udruženje porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” i uključilo se i ove godine u akciju prikupljanja maturskih haljina i odijela. Budući maturanti, članovi Udruženja, spremno dočekuju maturske svečanosti zahvaljujući ljudima velikog srca, koji daruju svečanu odjeću.

- Do sad smo podijelili tridesetak haljina i odijela. Imamo još zaliha, s tim da nam se još javljaju donatori. Što ne podijelimo ove godine ostavimo za sljedeću, jer uvijek dobro dođe - kazao je Jovan Radovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana