Kuće u Priječanima čekaju brojeve

Jasmina Perišić
Kuće u Priječanima čekaju brojeve

Banjaluka - Mještani Priječana duže od godinu čekaju da dobiju tablice sa kućnim brojevima, a razlog što kuće u većini ulica nisu numerisane je nezainteresovanost izvođača za izradu tih tablica.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice Priječani Nebojše Tojagića, većina ulica u ovom naselju nema kućni broj.

- Pokrenuli smo ovu inicijativu jer je bilo problema prilikom dolaska pripadnika MUP-a, sudske policije i novih poštara, koji nisu mogli da se snađu. Ne daj Bože da nekom zatreba hitna pomoć ili vatrogasci, kako im objasniti gdje da vas nađu - rekao je Tojagić.

On je ispričao da je mjesna zajednica još 2011. godine tražila da se imenuju ulice u ovom naselju jer je 2.000 ljudi živjelo na adresi Priječani bb. U 2012. godini dobili su nazive ulica i krenuli sa numerisanjem objekata.

- Tada su građani trebali da uplate po 20 KM na žiro-račun grada. Oni koji su to učinili u prvih mjesec, dobili su kućne brojeve u oko četiri ulice. U međuvremenu, izvođač sa kojim je grad sklopio ugovor povisio je cijenu na 25 KM, pa su oni koji su uplatili kasnije ostali i bez brojeva i bez para - naglasio je Tojagić.

On smatra da je u ovom naselju pokriveno samo tri do četiri od sto ulica, dok su ostale ulice nenumerisane.

- Grad je nakon poskupljenja obustavio proces numerisanja kuća. Najviše su brojevima pokrivene Hilandarska i ulice Kneza Mihajla Obrenovića i Laze Kostića, dok ostale ulice gotovo da nemaju brojeva - rekao je Tojagić.

Iz Gradske uprave su kazali da se na posljednjem sprovedenom postupku ove godine niko od izvođača nije prijavio na tender za nabavku tablica kućnih brojeva.

- Zato nemamo cijenu tablice da bismo mogli građanima uručiti rješenja o kućnom broju. Tablice kućnih brojeva po cijeni od 20 KM izrađivao je "Ellas-komerc", ali je na njihov zahtjev raskinut okvirni sporazum zaključen sa Gradskom upravom - rekli su iz Gradske uprave i dodali da su u Priječanima tablicama kućnih brojeva obilježena 372 objekta, a 155 objekata nije obilježeno.

Iz preduzeća "Elektrokrajina" kažu da imaju problema sa slanjem računa u ovo naselje.

- S obzirom na to da većina kuća nema brojeve, jedini problem sa slanjem računa imamo u naselju Priječani - rekao je portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov.

Naziv dobija devet ulica

Na idućoj sjednici Skupštine grada, 30. oktobra, odbornici će razmatrati odluke kojima se dodjeljuju nazivi za osam ulica u MZ Saračica i za jednu u MZ Motike.

Ulica Patrijarha Maksima bi trebalo da bude naziv nove ulice u MZ Motike, dok se za ulice u MZ Saračica predlažu imena Izvorska, Ravanička, Karađorđeva, Pavlovačka, zatim ulice Vladimira Gaćinovića, Dimitrija Mitrinovića,

Dušana Mutića i Miodraga - Miše Vulina.

V. P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana