Krvavi ustaški pir odnio 562 života u Potkozarju i Piskavici

Jasmina Perišić
Krvavi ustaški pir odnio 562 života u Potkozarju i Piskavici

Banjaluka - Služenjem liturgije i parastosa u hramu Pokrova presvete Bogorodice u Potkozarju u petak su obilježene 74 godine od pokolja Srba, koji su počinile ustaše na teritoriji Potkozarja i Piskavice u Drugom svjetskom ratu.

U ovom strašnom zločinu, koji se desio u dva navrata, 5. i 12. februara 1942, stradala su 562 mještana Potkozarja i Piskavice, od kojih je bilo 77 djece.

Strašnog zločina još se sjeća osamdesetdvogodišnja starica Danka Milaković, koja je tad imala samo osam godina. Toga dana se zatekla sa majkom, bakom i dva brata.

- Majku su pokosili mitraljezom, a moj sedmomjesečni brat joj je ispao iz šaka. Nisu htjeli da ga ubiju iako se koprcao i plakao na podu. U komšijskoj kući njih osmoro je izvedeno na snježnu prtinu. Tu su mučeni, odsijecani su im prsti, a ubili su im i četvoro djece - ispričala je starica.

Dodala je da nikad neće zaboraviti krvavi pod, pun čaura, na kojem su ležali dok su vojnici harali selom.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović istakao je da je obilježavanje namijenjeno žrtvama zločinačke ideologije, koja ne poznaje nijednu vjeru.

- Ta ideologija je sebi dala za pravo da poštedi samo one koji su njeni sljedbenici, a ostale je osudila na smrt - rekao je Savanović.

Poslanik u Narodnoj skupštini RS, koji je i organizovao obilježavanje stradanja Srba u Potkozarju, Nedeljko Milaković jedan je od potomaka žrtava ustaškog pokolja.

- U mom selu Milakovićima, prije 74 godine, ustaše su ubile i nožem zaklale 97 ljudi, među kojima su bili i djeca i starci. Moj otac je tog dana otišao u potok po vodu. Kada se vratio, zatekao je svoja dva brata, dvije snahe i njihovih petoro djece mrtve. Tako je bilo u svakom domaćinstvu u mom selu, a preživjelo je svega sedmoro odraslih. Ovaj parastos je sjećanje na sve žrtve ustaškog zločina - kazao je Milaković.

Obilježavanju dana stradanja Srba Potkozarja i Piskavice 1942. prisustvovali su ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač, narodni poslanici, predstavnici grada i mnogobrojni mještani.

Spomenik

Nedeljko Milaković je rekao da će uskoro pokrenuti inicijativu za izgradnju spomen-obilježja u Potkozarju.

- Obilježje treba da služi kao opomena svima pa i onima koji su taj pokolj učinili. Mogli smo oprostiti, ali ne smijemo zaboraviti - rekao je Milaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana