Krvavi Vaskrs u Bijelom Potoku neće i ne smije biti zaboravljen

Miroslav Galić
Krvavi Vaskrs u Bijelom Potoku neće i ne smije biti zaboravljen

Banjaluka - Parastos za 54 mještanina srpskog sela Bijeli Potok koje su zvjerski pobile ustaše na Vaskrs 1942. godine služen je juče na spomen-kompleksu u ovom naselju.

Oni koji su imali sreće da izbjegnu krvavi pir fašista, te potomci i poštovaoci žrtava okupili su se 15. put da se prisjete nevinih žrtava starih od jedne do 80 godina i polože vijence na njihovu vječnu kuću.

Predsjednik Udruženja žrtava, potomaka i poštovalaca žrtava "Bijeli Potok" Branko Milinković, koji je tog krvavog Vaskrsa prije 74 godine izgubio brata Uroša, starog tek godinu, naglasio je važnost sjećanja na ovaj zločin.

- Krvavi Vaskrs ne smije i neće biti zaboravljen! Jedna grupa ustaša došla je iz Debeljaka, a druga preko Ponira, tako da narod nije imao gdje da bježi. O ovom zločinu se dugo ćutalo iz ideoloških razloga, ali istina je samo jedna i to da su prve komšije kamom, maljem i na druge načine pobile nevini srpski živalj u Bijelom Potoku. Ovim pomenom ne šaljemo poruke mržnje i osvete. Želimo samo da se tragedija ne zaboravi i nikad više ne ponovi - rekao je Milinković.

Profesor u penziji Tihomir Levajac rekao je da je smrt stigla u Bijeli Potok u proljeće, u vrijeme kada sve raste i cvjeta i ugasila 54 nevina života.

- Koliko su mržnje dželati morali u sebi imati da su na veliki hrišćanski praznik Vaskrs, bez imalo oklijevanja, poklali nevine! Suština ovog, ali i svih drugih ustaških zločina bila je zatrti srpski narod, da mu ni ime ne ostane, samo zato što su "grčko-istočnjačke" vjeroispovijesti - rekao je Levajac.

U ime Gradske uprave vijenac na spomenik žrtvama položio je v.d. načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Goran Šljivar.

- Nijedan zločin ne smije biti zaboravljen, pa tako ni ovaj u Bijelom Potoku. Spomen-obilježje u Bijelom Potoku uvršćeno je među spomenike od značaja za grad Banjaluku i grad će nastaviti da pomaže na svaki način održavanje pomena na ovom mjestu, ali i na svim drugim ustaškim stratištima u okolini grada - dodao je Šljivar.

Stratišta

Tihomir Levajac je podsjetio i na druge zločine u okolini Banjaluke, poput onoga u školi u Šargovcu u kojem su ubijena djeca od šest do 12 godina, ali i na zločine u Drakuliću, Rakovcu, Dragočaju, Ramićima i brojnim drugim stratištima srpskog naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana