Крвави Васкрс у Бијелом Потоку неће и не смије бити заборављен

Мирослав Галић
Крвави Васкрс у Бијелом Потоку неће и не смије бити заборављен

Бањалука - Парастос за 54 мјештанина српског села Бијели Поток које су звјерски побиле усташе на Васкрс 1942. године служен је јуче на спомен-комплексу у овом насељу.

Они који су имали среће да избјегну крвави пир фашиста, те потомци и поштоваоци жртава окупили су се 15. пут да се присјете невиних жртава старих од једне до 80 година и положе вијенце на њихову вјечну кућу.

Предсједник Удружења жртава, потомака и поштовалаца жртава "Бијели Поток" Бранко Милинковић, који је тог крвавог Васкрса прије 74 године изгубио брата Уроша, старог тек годину, нагласио је важност сјећања на овај злочин.

- Крвави Васкрс не смије и неће бити заборављен! Једна група усташа дошла је из Дебељака, а друга преко Понира, тако да народ није имао гдје да бјежи. О овом злочину се дуго ћутало из идеолошких разлога, али истина је само једна и то да су прве комшије камом, маљем и на друге начине побиле невини српски живаљ у Бијелом Потоку. Овим поменом не шаљемо поруке мржње и освете. Желимо само да се трагедија не заборави и никад више не понови - рекао је Милинковић.

Професор у пензији Тихомир Левајац рекао је да је смрт стигла у Бијели Поток у прољеће, у вријеме када све расте и цвјета и угасила 54 невина живота.

- Колико су мржње џелати морали у себи имати да су на велики хришћански празник Васкрс, без имало оклијевања, поклали невине! Суштина овог, али и свих других усташких злочина била је затрти српски народ, да му ни име не остане, само зато што су "грчко-источњачке" вјероисповијести - рекао је Левајац.

У име Градске управе вијенац на споменик жртвама положио је в.д. начелника Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Горан Шљивар.

- Ниједан злочин не смије бити заборављен, па тако ни овај у Бијелом Потоку. Спомен-обиљежје у Бијелом Потоку увршћено је међу споменике од значаја за град Бањалуку и град ће наставити да помаже на сваки начин одржавање помена на овом мјесту, али и на свим другим усташким стратиштима у околини града - додао је Шљивар.

Стратишта

Тихомир Левајац је подсјетио и на друге злочине у околини Бањалуке, попут онога у школи у Шарговцу у којем су убијена дјеца од шест до 12 година, али и на злочине у Дракулићу, Раковцу, Драгочају, Рамићима и бројним другим стратиштима српског народа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана