Кружни токови и даље баук за возаче

Данијела Стоканић
Кружни токови и даље баук за возаче

Бањалука: Многи возачи на подручју града још нису научили основна правила коришћења кружног тока, што свакодневно доводи до саобраћајних несрећа.

Према подацима ЦЈБ Бањалука, за првих девет мјесеци ове године на два кружна тока догодило се укупно 27 саобраћајних несрећа. Од укупног броја ових несрећа на кружном току у насељу Петрићевац догодило се 14, док се на Лаушу догодила једна мање.

- Много возачи и данас гријеше приликом престројавања возила. Анализом ових саобраћајних несрећа утврђено је да се поједини возачи престројавају из унутрашње у спољну траку и том радњом се искључују из кружног тока, чиме чине прекршај - казала је портпарол ЦЈБ Бањалука Марија Маркановић.

Додала је да ће возачи, уколико буду поштовали саобраћајне прописе, смањити и број саобраћајних несрећа које се дешавају у кружном току.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић рекао је да многи возачи, а посебно они са дугогодишњим искуством, нису имали одређену едукацију за коришћење кружног тока.

- Искрено, већина њих се није ни потрудила да од стручњака тражи додатна обавјештења о самом кретању, укључењу и искључењу из кружног тока - рекао је Јаћимовић.

Додао је да су у граду сви кружни токови опремљени комплетном сигнализацијом.

- Чињеница је да на кружним токовима на Петрићевцу и Лаушу дневно прође више од 20.000 возила, тако да увијек има возача коју нису довољно образовани да знају проћи кроз кружни ток а да не угрозе права других - рекао је Јаћимовић.

Инструктор вожње Владимир Радошевић рекао је да међу возачима влада незнање и незаинтересованост за прихватање правила приликом проласка кроз кружни ток.

- Сви возачи би требало да повремено узму и прочитају тестове за вожњу како би обновили своје знање. Већина њих положи возачки испит и по 30 година вози, а да при томе ништа није прочитао о вожњи - казао је Радошевић и додао да у саобраћају често има измјена и допуна прописа.

Слађана Лекић, која ради у непосредној близини кружног тока у насељу Лауш, каже да нема дана да на овом мјесту не дође до најмање једне саобраћајне несреће.

- Примијетила сам да су најчешће кривци несрећа на овом кружном току старији људи. У већини случајева они се међусобно и договоре, тако да полиција скоро никад и не интервенише - додала је Лекићева.

Правила

Возач који прилази кружном току мора се зауставити и пропустити сва возила у њему. Ако се возило укључило у кружни ток и креће се спољним прстеном, он има првенство пролаза у односу на возило које се креће унутрашњим прстеном. Возач који се креће унутрашњим прстеном, лијевом траком у правцу кретања, приликом искључења мора пропустити возило са своје десне стране у односу на возило из спољног прстена. Ако он ту радњу не може урадити, одустаје од искључења и врти ротацију за 180 степени и престројава се у спољни прстен из којег се искључује.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана