Кружни ток за бржи проток возила на Бањалучком пољу

Весна Поповић
Кружни ток за бржи проток возила на Бањалучком пољу

Бањалука - Нови кружни ток биће изграђен на раскрсници Булевара Српске војске са улицом Олимпијских побједника на Бањалучком пољу и њиме би био олакшан проток саобраћаја када се у близни те локације заврши Тржни центар "Делта сити".

Управо изградња тог велељепног комплекса обавезала је град да инвеститору обезбиједи инфраструктуру која укључује приступну саобраћајницу на којој је планиран и кружни ток.

В.д. начелника Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да се прво морају ријешити имовинско-правни односи на тој локацији.

- Новац за те намјене је обезбијеђен кроз ребаланс буџета града и накнадно је уврштен у овогодишњи програм уређења грађевинског земљишта - рекао је Сандић.

Објаснио је да постоје двије могућности за изградњу путне и комуналне инфраструктуре али да још није договорено која ће у овом случају бити употријебљена.

- Прва је да инвеститор са градом потпише уговор којим пристаје да ће сам изградити комуналну инфраструктуру и саобраћајнице те да ће му та уложена сума бити одбијена од износа који треба да плати за грађевинску дозволу. Друга је да ми градимо инфраструктуру а да они редовно плате своје обавезе - навео је Сандић.

Додао је да дио те саобраћајнице припада магистралном путу што је у надлежности ЈП "Путеви РС" те да се мора разјаснити њихова улога при градњи кружног тока.

В.д. начелника Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић је рекао да би кружни ток на тој раскрсници требало да има по двије саобраћајне траке и потходнике за пјешаке

- У принципу изградња кружног тока би требало да буде готова у исто вријеме са тржним центром како би се избјегло стварање великих саобраћајних гужви које ће на том локалитету настати због повећаног броја возила која ће долазити у куповину - казао је Станаревић.

У  "Путевима РС" су потврдили да је регулационим планом на поменутом подручју предвиђена изградња кружног тока.

- Још нису вођени разговори у вези са реализацијом кружног раскршћа тако да евентуалне обавезе "Путеви РС" још нису познате - казали су у овом предузећу.

Јаћимовић

Предсједник Удружења за унапређење безбједности саобраћаја РС, Миленко Јаћимовић је рекао да кружни токови пет пута убрзавају проток саобраћаја те да смањују загађење ваздуха и буку. Сматра ипак да би кружни ток на тој локацији требало да има само једну траку.

- У граду се нису баш најбоље показали кружни токови са двије траке. Било је саобраћајних несрећа због забуна возача око тога ко има предност или зато што нису хтјели да пропусте возила из унутрашње траке како би изашли из кружног тока - рекао је Јаћимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана