Kružni tok kod Sirana imaće jednu traku

Vesna Popović
Kružni tok kod Sirana imaće jednu traku

Banjaluka - Kružni tok kod restorana "Sirano" na Laušu imaće jednu saobraćajnu traku, umjesto prvobitno planirane dvije, a ta promjena plana omogućiće da izgradnja počne u ovoj godini.

Na ovaj korak su se gradske vlasti odlučile jer nisu bile u mogućnosti da riješe komplikovane i skupe imovinsko-pravne odnose na ovoj lokaciji, na ukrštanju izuzetno prometne raskrsnice Karađorđeve i ulice Jovana Raškovića.

Ova alternativa, koja predviđa gradnju kružnog toka sa jednom trakom, naći se pred odbornicima gradskog parlamenta 31. januara, a što će, prema porukama iz Odjeljenja za saobraćaj i puteve, stvoriti preduslove za aktivniju pripremu ovog projekta.

- Na promjenu plana smo se odlučili da bismo što prije riješili jedan od akutnih saobraćajnih problema u ovom dijelu grada, te čestih saobraćajnih gužvi - rekao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić.

Smatra da će, poslije očekivanog zelenog svjetla za projekat, koji bi trebalo da da gradski parlament, grad biti u mogućnosti da brzo uđe u realizaciju projekta.

- Pošto je ova dionica u nadležnosti Republike, finansijer izgradnje biće "Putevi RS", s tim da je grad dužan da riješi imovinsko-pravne odnose i izradi potrebnu projektnu dokumentaciji. Imajući u vidu da mijenjamo prvobitni plan i redukujemo kružni tok, očekujemo da bi do druge polovine ove godine mogli završiti projektnu dokumentaciju i dobiti građevinsku dozvolu, nakon čega bi bili stvoreni uslovi za gradnju kružnog toka - rekao je Sandić.

Naglasio je da je u ovom trenutku nepoznato koliko će novca biti potrebno za realizaciju ovog projekta, te da će tačan iznos biti poznat tek nakon izrade projektne dokumentacije.

- Jasno je da će projekat biti mnogo jeftiniji, jer se iz cijene izbijaju troškovi regulisanja imovinsko-pravnih odnosa na ovoj parceli, a što nam je u pripremi ovog projekta i predstavljao najveći izazov. I sa samo jednom trakom novi kružni tok na ovoj lokaciji dovešće do ubrzanja saobraćaja - kazao Sandić.

Predsjednik Savjeta MZ Lauš jedan Nebojša Matić je izrazio zadovoljstvo što dolazi do pomaka kada je u pitanju taj projekat.

- Nema potrebe da se bacaju pare na rušenje okolnih objekata samo da bismo imali dvije trake. U gradu postoje kružni tokovi sa jednom trakom i oni su sasvim dovoljni za prolazak automobila, kamiona i autobusa. Siguran sam da će takav jedan kružni tok biti adekvatan i za raskrsnicu kod "Sirana" - kazao je Matić.

Smatra da bi kružni tok mnogo olakšao svakodnevicu svih stanovnika, jer je ova raskrsnica saobraćajni čvor prema UKC RS na Paprikovcu.

Još tri kružna toka

Pored ovog projekta gradske vlasti su u ovoj godini najavile gradnju još tri kružna toka i to sredstvima iz budžeta grada.

Gradnja je predviđena na spoju ulica Vase Pelagića, Vladike Platona i Aleje Svetog Save, na spoju Gundulićeve ulice i Aleje Svetog Save, kao i na spoju ulice Isaije Mitrovića i Solunske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana