Кружни ток код Сирана имаће једну траку

Весна Поповић
Кружни ток код Сирана имаће једну траку

Бањалука - Кружни ток код ресторана "Сирано" на Лаушу имаће једну саобраћајну траку, умјесто првобитно планиране двије, а та промјена плана омогућиће да изградња почне у овој години.

На овај корак су се градске власти одлучиле јер нису биле у могућности да ријеше компликоване и скупе имовинско-правне односе на овој локацији, на укрштању изузетно прометне раскрснице Карађорђеве и улице Јована Рашковића.

Ова алтернатива, која предвиђа градњу кружног тока са једном траком, наћи се пред одборницима градског парламента 31. јануара, а што ће, према порукама из Одјељења за саобраћај и путеве, створити предуслове за активнију припрему овог пројекта.

- На промјену плана смо се одлучили да бисмо што прије ријешили један од акутних саобраћајних проблема у овом дијелу града, те честих саобраћајних гужви - рекао је начелник Одјељења Славиша Сандић.

Сматра да ће, послије очекиваног зеленог свјетла за пројекат, који би требало да да градски парламент, град бити у могућности да брзо уђе у реализацију пројекта.

- Пошто је ова дионица у надлежности Републике, финансијер изградње биће "Путеви РС", с тим да је град дужан да ријеши имовинско-правне односе и изради потребну пројектну документацији. Имајући у виду да мијењамо првобитни план и редукујемо кружни ток, очекујемо да би до друге половине ове године могли завршити пројектну документацију и добити грађевинску дозволу, након чега би били створени услови за градњу кружног тока - рекао је Сандић.

Нагласио је да је у овом тренутку непознато колико ће новца бити потребно за реализацију овог пројекта, те да ће тачан износ бити познат тек након израде пројектне документације.

- Јасно је да ће пројекат бити много јефтинији, јер се из цијене избијају трошкови регулисања имовинско-правних односа на овој парцели, а што нам је у припреми овог пројекта и представљао највећи изазов. И са само једном траком нови кружни ток на овој локацији довешће до убрзања саобраћаја - казао Сандић.

Предсједник Савјета МЗ Лауш један Небојша Матић је изразио задовољство што долази до помака када је у питању тај пројекат.

- Нема потребе да се бацају паре на рушење околних објеката само да бисмо имали двије траке. У граду постоје кружни токови са једном траком и они су сасвим довољни за пролазак аутомобила, камиона и аутобуса. Сигуран сам да ће такав један кружни ток бити адекватан и за раскрсницу код "Сирана" - казао је Матић.

Сматра да би кружни ток много олакшао свакодневицу свих становника, јер је ова раскрсница саобраћајни чвор према УКЦ РС на Паприковцу.

Још три кружна тока

Поред овог пројекта градске власти су у овој години најавиле градњу још три кружна тока и то средствима из буџета града.

Градња је предвиђена на споју улица Васе Пелагића, Владике Платона и Алеје Светог Саве, на споју Гундулићеве улице и Алеје Светог Саве, као и на споју улице Исаије Митровића и Солунске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана