Krov nad glavom za šest porodica

Vesna Popović
Krov nad glavom za šest porodica

Banjaluka - Novi krov nad glavom do kraja godine trebalo bi da dobije šest porodica iz Banjaluke čije su kuće uništene u poplavama i klizištima koji su Srpsku pogodili 2014. godine.

Izgradnju ovih objekata finansiraće UNDP sa 325.000 KM kroz projekat Trajnog stambenog zbrinjavanja žrtava poplava i klizišta u BiH u partnerstvu sa entitetskim vladama, USAID-om i jedinicama lokalne samouprave.

Grad je obezbijedio parcele na kojima će se graditi ove kuće,  što je potvrđeno na posljednjoj sjednici Skupštine grada. Tada su usvojene odluke o osnivanju prava građenja za šest porodica kojima su u naselju Kuljani dodijeljene parcele na kojima će biti izgrađeni objekti.

Grad i dalje ostaje vlasnik zemljišta, ali se ovim porodicama daje pravo izgradnje objekata bez naknade na period od 99 godina.

U UNDP-u su rekli da će izgradnja kuća početi čim zemljište predviđeno za izgradnju bude stavljeno na raspolaganje korisnicima.

- Uradili smo neophodne pripreme za nesmetan početak radova, što uključuje izradu projektne dokumentacije, odabir izvođača radova i nadzornog organa - objasnili su u UNDP-u.

Precizirali su da je rok za izgradnju 120 dana.

- Radi se o individualnim stambenim objektima čvrste gradnje koji će biti izgrađeni po principu "ključ u ruke", a veličina će zavisiti od broja članova svakog pojedinačnog domaćinstva - objasnili su u UNDP-u.

Naveli su da će objekti biti opremljeni sistemom centralnog grijanja u kombinaciji sa solarnim kolektorima, uz primijenjene mjere za poboljšanje energetske efikasnosti.

Svoje stambeno pitanje na ovaj način trebalo bi da riješe porodice braće Dragorada i Drage Šulića, čiju je kuću na Kočićevom vijencu, u kojoj je svako imao svoj sprat, uništilo klizište.

Dragorad Šulić je rekao da od oktobra 2014. godine žive kao podstanari.

- Građevinski inspektor je proglasio kuću opasnom i morali smo da se iselimo - naveo je Šulić i dodao da njihove porodice zajedno broje deset članova.

Rekao je da su od grada dobili obavještenje da su im dodijeljeni placevi za izgradnju, te da čekaju da se riješi procedura sa notarom.

- Rečeno mi je da bi početkom aprila trebalo da počne izgradnja kuća - rekao je Šulić. 

Poplave iz maja i avgusta 2014. godine su u Banjaluci napravile štetu od 74,3 miliona KM.

Od tog broja na majske se odnosi 67,4 miliona maraka, s tim da je ukupna šteta na ličnoj svojini građana procijenjena na 21,5 miliona KM.

Šteta od bujičnih poplava u avgustu iste godine je procijenjena na 6,94 miliona KM, od čega se 1,8 miliona KM odnosi na štetu koju su poplave pričinile domaćinstvima. 

Sanacija štete

Na području grada potrošeno je više od četiri miliona KM na sanaciju štete uzrokovane poplavama, kroz programe koje je implementirao UNDP.

Sredstva su uložena u obnovu kuća, rekonstrukciju i opremanje javnih objekata, te ekonomski oporavak poplavljenih domaćinstava i privrednih subjekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana