Krov nad glavom dobija 55 porodica boračkih kategorija u Banjaluci

Vesna Popović
Krov nad glavom dobija 55 porodica boračkih kategorija u Banjaluci

Banjaluka - Topli dom bi dogodine trebalo da dobije 55 boračkih porodica, što je gotovo dvostruko više u odnosu na godinu koja je na izmaku.

Nacrtom budžeta grada za 2018. godinu planirano je da za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida bude izdvojeno 774.000 KM, što je za 354.000 više nego što je isplaćeno ove godine.

- Iznos novca za te namjene je povećan kako bi porodicama poginulih boraca i ratnih vojnih invalida prve i druge kategorije bilo omogućeno da kupe ili izgrade kuću i riješe svoje stambeno pitanje - kazao je načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Dragomir Keserović.

On je istakao da je riječ o 55 porodica ovih kategorija koje se nalaze na konačnoj listi za dodjelu bespovratnih novčanih sredstava.

- Kada je u pitanju ova godina, dodjelom novca stambeno pitanje riješilo je 28 porodica - naveo je Keserović.

Kazao je da planiranim izdvajanjima za te namjene u 2018. na žalost, boračke kategorije neće biti u potpunosti zbrinute.

- S obzirom na to da nisu u toku konkursi za stambeno zbrinjavanje boračkih kategorija, nemamo tačne podatke o broju onih koji nemaju riješeno stambeno pitanje, ali se procjenjuje da je riječ o više stotina ljudi - kazao je Keserović.

Odluku gradske vlasti da višestruko poveća izdvajanja za zbrinjavanje ovih osjetljivih kategorija pohvalio je predsjednik gradske Boračke organizacije Goran Rogić. On je kazao da grad nema zakonsku obavezu da rješava stambeno pitanje boračkih kategorija, već Ministarstvo boračko-invalidske zaštite putem Uredbe o stambenom zbrinjavanju.

- Međutim, grad je donio svoj Pravilnik o stambenom zbrinjavanju boračkih kategorija i svake godine bude izdvojen novac iz budžeta za izgradnju kuća ovih kategorija stanovništva. Drago mi je da je grad za 2018. godinu obezbijedio novac za veći broj porodica, čime će dobar dio njih dobiti krov nad glavom - kazao je Rogić.

Kazao je da je za svaku porodicu, koja bi u idućoj godini trebalo da dobije ovaj novac, napravljena procjena o stanju stambenih potreba.

  • Korisnici će, u zavisnosti od te procjene, dobijati od 10.000 KM do 25.000 maraka - naveo je Rogić.

Stanovi

Dragomir Keserović je dodao da se stambeno pitanje boračkih kategorija, osim kroz dodjelu novca, rješava i dodjelom stanova.

- Više od 100 članova porodica poginulih boraca i RVI prve i druge kategorije sa stoodstotnim invaliditetom čeka dodjelu stana - rekao je Keserović, ali nije mogao precizirati kada će grad ovim porodicama moći dodijeliti stanove, jer Gradska uprava nema na raspolaganju stambeni fond koji bi mogla iskoristiti za te namjene.

  •  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana