Кров над главом добија 55 породица борачких категорија у Бањалуци

Весна Поповић
Кров над главом добија 55 породица борачких категорија у Бањалуци

Бањалука - Топли дом би догодине требало да добије 55 борачких породица, што је готово двоструко више у односу на годину која је на измаку.

Нацртом буџета града за 2018. годину планирано је да за стамбено збрињавање породица погинулих бораца и ратних војних инвалида буде издвојено 774.000 КМ, што је за 354.000 више него што је исплаћено ове године.

- Износ новца за те намјене је повећан како би породицама погинулих бораца и ратних војних инвалида прве и друге категорије било омогућено да купе или изграде кућу и ријеше своје стамбено питање - казао је начелник Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Драгомир Кесеровић.

Он је истакао да је ријеч о 55 породица ових категорија које се налазе на коначној листи за додјелу бесповратних новчаних средстава.

- Када је у питању ова година, додјелом новца стамбено питање ријешило је 28 породица - навео је Кесеровић.

Казао је да планираним издвајањима за те намјене у 2018. на жалост, борачке категорије неће бити у потпуности збринуте.

- С обзиром на то да нису у току конкурси за стамбено збрињавање борачких категорија, немамо тачне податке о броју оних који немају ријешено стамбено питање, али се процјењује да је ријеч о више стотина људи - казао је Кесеровић.

Одлуку градске власти да вишеструко повећа издвајања за збрињавање ових осјетљивих категорија похвалио је предсједник градске Борачке организације Горан Рогић. Он је казао да град нема законску обавезу да рјешава стамбено питање борачких категорија, већ Министарство борачко-инвалидске заштите путем Уредбе о стамбеном збрињавању.

- Међутим, град је донио свој Правилник о стамбеном збрињавању борачких категорија и сваке године буде издвојен новац из буџета за изградњу кућа ових категорија становништва. Драго ми је да је град за 2018. годину обезбиједио новац за већи број породица, чиме ће добар дио њих добити кров над главом - казао је Рогић.

Казао је да је за сваку породицу, која би у идућој години требало да добије овај новац, направљена процјена о стању стамбених потреба.

  • Корисници ће, у зависности од те процјене, добијати од 10.000 КМ до 25.000 марака - навео је Рогић.

Станови

Драгомир Кесеровић је додао да се стамбено питање борачких категорија, осим кроз додјелу новца, рјешава и додјелом станова.

- Више од 100 чланова породица погинулих бораца и РВИ прве и друге категорије са стоодстотним инвалидитетом чека додјелу стана - рекао је Кесеровић, али није могао прецизирати када ће град овим породицама моћи додијелити станове, јер Градска управа нема на располагању стамбени фонд који би могла искористити за те намјене.

  •  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана