Кроћење децибела у бањалучким кафићима на чекању

Весна Поповић
Кроћење децибела у бањалучким кафићима на чекању

Бањалука - Градске власти још нису припремиле нову одлуку, која би требало да стане у крај претјераној буци у угоститељским објектима и на музичким догађајима, иако је раније било најављено да би тај посао требало да буде завршен у фебруару.

Првобитни покушај града у октобру лани није успио због великог броја примједаба и приједлога грађана, који су тражили измјене појединих дијелова предложене одлуке.

Градоначелник Игор Радојичић је најавио да ће највјероватније бити неопходно да ангажују стручну фирму која ће им помоћи да припреме ту одлуку.

- Како је раније било и планирано, одјељења за инспекцијске послове и комунално су у децембру и јануару прикупљала податке са терена. Добио сам њихов извјештај и закључили смо да бисмо морали ангажовати стручну фирму која ће нам помоћи и дати комплетну препоруку како да регулишемо ту област - казао је Радојичић.

Рекао је да добијени подаци не дају довољно основа да градске службе самостално формирају одлуку која неће у примјени донијети проблеме на терену.

- Стручњаци би требало да нам помогну да рашчланимо шта је то бука, шта је вибрација, а шта су редовни шумови - рекао је Радојичић, али није прецизирао када би тај посао могао бити завршен.

У октобру прошле године формиран је приједлог одлуке о условима и начину одржавања манифестација, те коришћењу аудио и видео-помагала и извођењу музике уживо у објектима и изван њих. Овај приједлог одлуке је упућен у скупштинску процедуру и изазвао је велику пажњу јавности, која је тражила измјене појединих дијелова тог документа.

То је био разлог Радојичићеве одлуке да повуче то питање са дневног реда сједнице Скупштине града и врати га на дораду.

Како је тада најављеном у фебруару ове године је требало да буде готова нова верзија тог прописа. Начелник Одјељења комуналне полиције Миленко Летић је рекао да је овакав пропис неопходан, истакавши да је у претходном периоду било притужби грађана због ремећења мира приликом разних манифестација и извођења музике уживо.

- Други разлог је што у РС не постоји подзаконски акт који регулише ову област, па тако због недостатка прописа ни комунална полиција, ни еколошка инспекција немају могућност да дјелују. Једино је постојала могућност да тражимо од организатора да смање буку или да престану са извођењем - казао је Летић.

Многи сматрају да би ово питање требало да буде регулисано што прије, с обзиром на то да ће ускоро почети сезона манифестација.

- Иду прољеће и љето, када се у граду одржава велики број манифестација на отвореном и до тада би требало да буде познато колика се бука може чути у околини. Надам се да ово љето нећу кубурити са несаницом због музике која пара уши - казао је Бранко Берић.

С друге стране, многи сматрају да децибеле не треба кротити, нарочито када су у питању манифестације које привлаче све више туриста у град на Врбасу.

- У центру града никад није било тихо, нарочито љети. Они којима сметају појачани тонови треба да се преселе на периферију - рекла је Тамара Тепић.

Казне до 10.000 марака

У одлуци која је првобитно била предложена у октобру прошле године биле су предвиђене ригорозне казне за све оне које буду кршили тај планирани пропис.

Односила се на организаторе свих јавних манифестација, као и на угоститељске објекте.

Највећа предложена дозвољена бука у близини извора звука била је од 40 до 60 децибела, а казне су се кретале од 1.000 до 10.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана