Kreditom od 10 miliona evra do novih vodovoda na području Banjaluke

Vesna Popović
Kreditom od 10 miliona evra do novih vodovoda na području Banjaluke

Banjaluka - Grad planira da podigne kredit u iznosu do deset miliona evra koji će biti uložen u izgradnju vodovodne mreže na području Banjaluke, a taj novac bi trebalo da bude dostupan dogodine, nakon čega bi mogli početi i radovi.

Gradonačelnik Igor Radojičić i predstavnik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Josip Polić potpisali su juče pismo namjere o odobrenju ovog zaduženja, što je prvi korak ka realizaciji tog plana. Radojičić je objasnio da nakon ovog slijede pregovori koji bi trebalo da dovedu do konačnog sporazuma.

- Nadam se da će se to dogoditi do početka iduće godine kako bismo imali na raspolaganju taj novac. Pregovaramo o kreditu do deset miliona evra koji bismo uložili u sisteme vodosnabdijevanja - rekao je Radojičić.

On je kazao da, prije nego što bude potpisan konačni sporazum, grad mora dobiti odobrenje viših instanci vlasti.

Dodao je da će, ako sredstva ne budu operativna iduće godine, grad nastaviti gradnju mreže sredstvima koja bude imao na raspolaganju u budžetu.

Naglasio je da Banjaluka ima velike potrebe za gradnjom nove i rekonstrukcijom postojeće vodovodne mreže.

- U ovom momentu nam je potrebno obezbijediti najmanje 20 miliona KM, a za rješavanje ovog problema u cijelom gradu potrebno je oko 50 miliona KM - kazao je Radojičić.

Josip Polić je rekao da mu je drago što nastavljaju saradnju sa gradom, ističući da se potpisivanjem pisma namjere EBRD ujedno obavezao da će obezbijediti donacije za tehničku realizaciju projekta. Prema njegovim riječima, iznos tih sredstava je oko 600.000 evra.

S namjerom da bude poboljšano snabdijevanje vodom određenih dijelova grada, juče je počela gradnja mreže u Česmi i Šargovcu. Gradonačelnik Radojičić je rekao da će u Česmi biti izgrađena mreža u dužini od 850 metara.

- Ove godine bi trebalo da bude izgrađen rezervoar za Česmu četiri i cijeli taj podsistem. Za taj posao, u vrijednosti od 500.000 KM, uskoro će biti raspisan tender za izbor izvođača radova - naglasio je Radojičić.

Direktor “Vodovoda” Zoran Popović kazao je da je u Šargovcu u toku gradnja vodovodne mreže u dužini od 500 metara.

- Time će biti poboljšan pritisak i omogućeno priključenje novih dvadesetak domaćinstava. Vrijednost radova je 55.000 KM i biće završeni za 15 dana - kazao je Popović.

Kritična naselja

Igor Radojičić je rekao da je, nažalost, veliki broj seoskih i prigradskih naselja na području Banjaluke bez vode ili sa nestabilnim vodosnabdijevanjem.

- Tih problema nisu lišena ni pojedina gradska područja, poput Paprikovca, gdje je vodovodna mreža jako loša i potrebna je njena rekonstrukcija - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana