Кредитом од 10 милиона евра до нових водовода на подручју Бањалуке

Весна Поповић
Кредитом од 10 милиона евра до нових водовода на подручју Бањалуке

Бањалука - Град планира да подигне кредит у износу до десет милиона евра који ће бити уложен у изградњу водоводне мреже на подручју Бањалуке, а тај новац би требало да буде доступан догодине, након чега би могли почети и радови.

Градоначелник Игор Радојичић и представник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Јосип Полић потписали су јуче писмо намјере о одобрењу овог задужења, што је први корак ка реализацији тог плана. Радојичић је објаснио да након овог слиједе преговори који би требало да доведу до коначног споразума.

- Надам се да ће се то догодити до почетка идуће године како бисмо имали на располагању тај новац. Преговарамо о кредиту до десет милиона евра који бисмо уложили у системе водоснабдијевања - рекао је Радојичић.

Он је казао да, прије него што буде потписан коначни споразум, град мора добити одобрење виших инстанци власти.

Додао је да ће, ако средства не буду оперативна идуће године, град наставити градњу мреже средствима која буде имао на располагању у буџету.

Нагласио је да Бањалука има велике потребе за градњом нове и реконструкцијом постојеће водоводне мреже.

- У овом моменту нам је потребно обезбиједити најмање 20 милиона КМ, а за рјешавање овог проблема у цијелом граду потребно је око 50 милиона КМ - казао је Радојичић.

Јосип Полић је рекао да му је драго што настављају сарадњу са градом, истичући да се потписивањем писма намјере ЕБРД уједно обавезао да ће обезбиједити донације за техничку реализацију пројекта. Према његовим ријечима, износ тих средстава је око 600.000 евра.

С намјером да буде побољшано снабдијевање водом одређених дијелова града, јуче је почела градња мреже у Чесми и Шарговцу. Градоначелник Радојичић је рекао да ће у Чесми бити изграђена мрежа у дужини од 850 метара.

- Ове године би требало да буде изграђен резервоар за Чесму четири и цијели тај подсистем. За тај посао, у вриједности од 500.000 КМ, ускоро ће бити расписан тендер за избор извођача радова - нагласио је Радојичић.

Директор “Водовода” Зоран Поповић казао је да је у Шарговцу у току градња водоводне мреже у дужини од 500 метара.

- Тиме ће бити побољшан притисак и омогућено прикључење нових двадесетак домаћинстава. Вриједност радова је 55.000 КМ и биће завршени за 15 дана - казао је Поповић.

Критична насеља

Игор Радојичић је рекао да је, нажалост, велики број сеоских и приградских насеља на подручју Бањалуке без воде или са нестабилним водоснабдијевањем.

- Тих проблема нису лишена ни поједина градска подручја, попут Паприковца, гдје је водоводна мрежа јако лоша и потребна је њена реконструкција - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана