Kredit EBRD-a dugoročno rješenje za banjalučku Toplanu

Vesna Popović
Kredit EBRD-a dugoročno rješenje za banjalučku Toplanu

Banjaluka - Dugoročno rješenje za gradsku "Toplanu" je što skorija realizacija kreditnog aranžmana sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koji bi omogućio da što prije počne finansijsko i tehničko restrukturiranje ovog preduzeća.

Izjavio je to u petak gradonačelnik Igor Radojičić i dodao da je strateški interes gradske vlasti da što prije budu završeni razgovori sa pomenutom međunarodnom institucijom.

Predstavnici grada, "Toplane" i EBRD-a potpisali su u avgustu mandatno pismo o finansijskom restrukturiranju i modernizaciji grijanja u gradu. Riječ je o kreditu od 15 miliona evra uz veoma povoljne uslove. Taj novac bio bi iskorišćen za nabavku novih kotlova na biomasu, te za refinansiranje postojećih obaveza "Toplane".

- Učinićemo sve što je u našoj moći da dođe do tog sporazuma. Trenutno se nalazimo u situaciji da se svake zime moramo snalaziti kako ćemo prebroditi grijnu sezonu, a to ne vodi ničemu - kazao je Radojičić. 

Dodao je da problem "Toplane", kao i svake godine, predstavlja obezbjeđenje sredstava za nabavku mazuta.

- Bilo je sastanaka o tom pitanju sa Vladom RS, koja je nedavno intervenisala tako što je uplatila milion KM "Toplani" za dugovanja pojedinih budžetskih korisnika. Bićemo u sedmičnom kontaktu sa Vladom RS u vezi sa obezbjeđenjem potrebnih količina mazuta za ovu zimu dok god grijna sezona traje - kazao je Radojičić.

Novi gradonačelnik održao je u petak i sastanak sa predstavnicima preduzeća koja učestvuju u radu zimske službe.

- Svi treba odgovorno da se ponašaju i rade kako ne bi bilo poteškoća u slučaju većih snježnih padavina. Prošle zime je bilo mnogo problema, tako da očekujem da ove sezone budu rješavani u saradnji sa Odjeljenjem za komunalne, stambene i poslove saobraćaja - istakao je Radojičić.

Šef zimske službe Draženko Kenjalo podsjetio je da preduzeća koja je angažovao grad za ovaj posao moraju obezbijediti dovoljne količine abrazivnog materijala za posipanje puteva.

- U pitanju je veoma ozbiljan posao i nadamo se da ćete ga izvršiti bolje nego prošle zime - zaključio je Kenjalo.

Poznavanje terena

Iz Odjeljenja za komunalne, stambene i poslove saobraćaja zatražili su od svih preduzeća zaduženih za uklanjanje snijega da zajedno sa predstavnicima grada, ali i vozačima grtalica i vozila za uklanjanje snijega obiđu sve ulice koje čiste.

- Vozači moraju dobro poznavati teren kako ne bi bilo nepredviđenih situacija kao prošlih sezona - rekli su u ovom odjeljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana