Kreće transformacija Radničkog univerziteta

Vesna Popović
Kreće transformacija Radničkog univerziteta

Banjaluka - Transformacija Radničkog univerziteta u centar za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika za zanimanja koja nedostaju na tržištu rada trebalo bi da bude završena do kraja godine.

Potvrdio je to gradonačelnik Igor Radojičić po završetku sjednice Skupštine grada na kojoj je prihvaćena odluka o raspisivanju konkursa za izbor direktora Radničkog univerziteta, jer je dosadašnjem istekao mandat.

- Istovremeno radimo i na transformaciji te ustanove koja bi trebalo da bude neka vrsta centra za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju radnika jer je sadašnji koncept prevaziđen - kazao je Radojičić. 

Naglasio je da na tržištu nedostaje sve više različitih radnih profila.

- Privatne kompanije nisu u stanju niti treba da se bave školovanjem kadrova. Postoji potreba da se novi centar bavi dodatnim programima za zanimanja koja nedostaju iz oblasti građevinarstva, elektromašinskih grana, te IT sektoru - rekao je Radojičić.

Smatra da bi do kraja godine trebalo da bude gotov novi koncept organizacije ovog centra, te prijedlozi odluka koje bi trebalo to da definišu. Napomenuo je da je Skupština u utorak usvojila Nacrt strategije kulture, te da će o tome biti organizovana javna rasprava u narednih 30 dana.

- Ova strategija je preduslov za aplikaciju Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture i do jeseni trebalo bi da bude pripremljen obrazac kandidature grada - rekao je Radojičić.

Prvog dana zasjedanja, u utorak, prihvaćen je Program rada gradske Turističke organizacije, a Radojičić je rekao da je TOBL samo jedna od organizacija radi na razvoju turizma u gradu.

U toku zasjedanja deset prijedloga za imenovanje članova školskih odbora iz reda predstavnika lokalne zajednice nije dobio potreban broj odborničkih glasova, većina odbornika je bila uzdržana. Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je rekao da su odbornici tako glasali jer su vjerovatno smatrali da prijedlozi nisu kvalitetni.

- Za jedan broj školskih odbora nije bilo prijavljenih sugrađana na konkurse. Sada imamo i nekoliko onih koji nisu dobili potrebnu većinu - kazao je Talić i dodao da se ide u novo raspisivanje konkursa.

Statut grada

Komentarišući ranije izjave predstavnika kluba "Sloboda" koji su rekli da Statut grada diskriminiše Bošnjake i Hrvate, te da će tražiti njegovo poništenje ako ga prihvati Skupština Zoran Talić je rekao da taj klub ne može tražiti poništenje, već samo procjenu određenih članova.

- Isto su prije deset godina tražili poslanici SDA u Narodnoj skupštini RS, da se Ustavu uvede poseban status za Bošnjake pa su poslanici iz reda srpskog naroda to odbili. Onda nam dolazi takav zahtjev partije koja je registrovana kao srpska - kazao je Talić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana