Крајишка љепотица туристички и културни центар регије

Милош Васиљевић
Крајишка љепотица туристички и културни центар регије

Бањалука - Крајишка љепотица била је протеклог викенда туристички и културни центар регије, а сви који су боравили у највећем граду Српске имали су прилику да уживају у гастрономској понуди “Ћевап феста”, пјесмама и играма европских фолклораша, “Бањалучком фестивалу цвијећа”, дегустацији домаћег пива, те на пикнику у парку “Младен Стојановић”.

Сви смјештајни капацитети у граду посљедњих десетак дана су заузети, исто се очекује и у идућих петнаестак дана, а јуче је био пун и највећи градски парк у којем је организован други бањалучки пикник. 

У широкој понуди хране, на више штандова, у парку су уживали посјетиоци свих генерација, међу којима је било највише дјеце чији су жамор и игра одјекивали парком.

- Посјетиоци пикника су искрено одушевљени, ове године посјећеност је већа него прошле године што значи да успијевамо у нашој мисији, а то је да омогућимо породицама и пријатељима дружење, одмор, уживање и игру у природи - казала је Андреа Лиздек, маркетинг асистент у “Крајина класу”, компанији која је организовала пикник.

Пуну подршку организацији дале су и компаније “Млијекопродукт”, “Тропик”, “Златиборац”, “Мања”, “Витаминка” и “Минеа”, а које су свим посјетиоцима бесплатно нудиле своје производе.

Поред јучерашњег пикника, сви који су се затекли у Бањалуци у суботу имали су шансу да посјете трећи бањалучки фестивал занатског пива “Крафтинг”, који је одржан у воденом парку “Аквана”.

Фестивал је организовало Удружење малих занатских пивара “Крафтер”, своја пива је представило 15 произвођача, а заједничким снагама направили су и специјално фестивалско пиво. Поред домаћих пива, на фестивалу су била изложена и занатска пива из окружења, а забаву је увече “подгријао” и бенд “Трансфер блама”.

Предсједник удружења “Крафтер” Дејан Цвијановић рекао је да је циљ промоција крафт културе, крафт пива, те побољшање гастрономске понуде града.

- Циљ је и да људима приближимо ову врсту пива, да се отвори могућност за неке нове пиваре, пабове и да се привуче више туриста у Бањалуку. У удружењу имамо двадесетак кућних пивара, а ко хоће тиме да се бави може нам се јавити за помоћ - казао је Цвијановић.

Директор занатске пиваре “Горштак” Никола Галић рекао је да занатско пиварство постаје све популарније.

- Фестивал је једна велика шанса за развој пиварског туризма, да страни туристи у своје календаре убиљеже и наше датуме као важне да се посјете. Занатска пива носе богатство прије свега укуса, али и стилова - рекао је Галић.

За разлику од “Акване” гдје је доминирао мирис пива, у самом центру града ширио се мирис ћевапа са другог “Ћевап феста” на којем је учествовало девет роштиљница.

Ћевапи су продавани по популарним цијенама, и то велика порција за четири и мала за двије марке. Овај пут, ћевапи и пиће продавали су се за “динаре”, валуту креирану посебно за овај догађај. За квалитетан хумор на фестивалу бањалучког ћевапа, у поподневним часовима побринули су се домаћи стенд-ап комичари и сатиричари.

Недалеко, на тврђави Кастел, за викенд је одзвањала музика и игра фолклораша, учесника 23. Европске смотре српских фолклора дијаспоре и Срба из региона. Смотра је окупила око 4.000 чланова из 14 европских земаља, као и српске фолклораше из Висконсина и Милвокија из САД.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић је навео да је ова смотра прилика да културно-умјетничка друштва из Српске, али и она из дијаспоре, представе дио српског културног насљеђа заједно са оним што је изњедрила српска фолклорна баштина.

- Ова смотра је и одличан начин да се промовише изворност и посебност нематеријалне културне баштине и да се са тим богатством упознају младе генерације које одрастају у Српској, али и расејању. Осим размјене искустава, од посебне важности су успостављене везе међу умјетницима на оваквим културним окупљањима - додао је Малешевић.

Предсједник Савеза српских удружења из Њемачке, које је заједно са КУД “Пискавица” организатор манифестације, Данило Ђокић рекао је да је ово до сада најмасовнија смотра на којој учествује 65 ансамбала.

У Туристичкој организацији Бањалука нису крили задовољство чињеницом да је град пребукиран и да нема ниједног слободног лежаја.

- Још прије три мјесеца повод за резервацију хотелских, мотелских и свих смјештаја у граду биле су бројне манифестације - казала је портпарол ТОБЛ-а Бранка Бранковић. Идућа манифестација која чека Бањалуку је Мото-фест, заказан за идући викенд.

“Фестивал цвијећа”

Љубитељи цвијећа у суботу су могли да по повољним цијенама пазаре јер је “Бањалучки фестивал цвијећа”, посљедњег дана трајања, био продајног карактера.

Ова манифестација, која је окупила 11 излагача, представља обнављање изложбе цвијећа коју је Бањалука раније имала.

- Град  је изузетно задовољан одзивом цвјећара и захваљује свим учесницима који су допринијели да се једна лијепа традиција обнови. Настојаћемо да у наредним годинама фестивал буде што масовнији и да постане један од препознатљивих догађаја у нашем граду - казали су у Одјељењу за комуналне послове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана