Krajiška ljepotica grabi ka prestonici kulture

Miloš Vasiljević
Krajiška ljepotica grabi ka prestonici kulture

Banjaluka - Nizom manifestacija i svečanom akademijom Banjaluka je u nedjelju uveče nastavila obilježavanje 22. aprila - Dana grada, a simbolično u Banskom dvoru u 20 časova i 24 minuta najveći grad Srpske istakao je kandidaturu za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

Pozdravljajući brojne goste, najviše zvaničnike Srpske, te delegacije iz 35 opština i gradova regiona i Evrope, gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da Banjaluka ima potencijal i šansu. Istakao je da je grad na Vrbasu počeo mnoge infrastrukturne projekte koji će biti realizovani do kraja godine.

- Ponosni smo na našu antifašističku tradiciju i zato slavimo Dan grada. Ostajemo opredijeljeni za razvoj dobrih odnosa sa gradovima partnerima i svim narodima. Naš grad gleda u budućnost. Gradimo dugoročne planove razvoja, u šta spadaju strategija razvoja grada, novi urbanistički plan, strategija zelenog grada, strategija kulture i srednjoročni plan kapitalnih investicija - rekao je Radojičić.

Na svečanoj akademiji dodijeljene su tradicionalne aprilske nagrade. Ključevi grada sa poveljom "Počasni građanin" otišli su u ruke predsjednice Vlade RS Željke Cvijanović i direktora Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" Gorana Talića.

- Iskazujemo veliko poštovanje Željki Cvijanović za njen lični i doprinos Vlade RS razvoju našeg grada. Radi se o kapitalnim poslovima za Banjaluku. Gospodin Goran Talić je od Zavoda "Dr Miroslav Zotović" napravio respektabilnu zdravstvenu ustanovu u regionalnim okvirima i to moramo cijeniti - rekao je Radojičić.

Cvijanovićeva je kazala da je izuzetno počastvovana nagradom i dodala da je prepoznat zajednički trud Vlade i grada da Banjaluku učine evropskom ljepoticom.

- Fascinirao me način na koji Gradska uprava pokušava da poveže starije i tradicionalno sa futurističkim - kazala je Cvijanovićeva.

Drugi dobitnik Ključa grada Goran Talić poručio je da srećan grad čine srećni ljudi.

- Zbog toga moramo zajedno učiniti sve da Banjaluka bude još bolje mjesto za život - kazao je Talić.

Poziv

Tim za pripremu kandidature Banjaluke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine raspisao je juče javni poziv za projektne ideje iz oblasti kulture, koji će biti otvoren do 9. maja ove godine. Poziv se može preuzeti na službenoj veb stranici tima banjaluka2024.ba.

Zlatni grb

rukometni stručnjak Velimir Petković,

reditelj Nikola Pejaković,

profesor Biljana Antunović i

etnolog Danijela Đukanović

Plakete grada

glumac Ljubiša Savanović,

Ružica Atanacković iz udruženja "Zajedno",

Gradska organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila, dr Snežana Kutlešić,

KUD "Veselin Masleša",

Galina Marjanović iz Udruženja "Duga",

direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković i profesor Nikola Mojović.

Nagrada grada mladima

rukometaši Borca Srđan Mijatović i Arsenije Bubić,

dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Zlatan Mirić,

klub "Balmun",

plivač Mihajlo Čeprkalo i

profesor Miroslav Malinović

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana