Kradu znakove, ne brinu za tuđe živote

Nezavisne.com
Kradu znakove, ne brinu za tuđe živote

Banjaluka, Sarajevo - Krađom i uništavanjem saobraćajnih znakova uz puteve u BiH lopovi i vandali nanose ogromnu štetu, ali i ugrožavaju bezbjednost putnika jer je dokazano da se broj nezgoda povećava na lokacijama sa kojih nasilno uklone postavljene znakove.

Dio ove signalizacije bude oštećen i tokom saobraćajnih nezgoda, vremenskih nepogoda i pod sličnim okolnostima, ali su za dobar dio krivi nesavjesni pojedinci koji ih iz čista mira oštećuju, ili ih, pak, prodaju zbog aluminijumskog lima, od kojeg su izrađeni.

"U prvom polugodištu ove godine oštećeno je i otuđeno 468 saobraćajnih znakova različitog tipa i različite vrijednosti, što predstavlja smanjenje za oko 20 odsto u odnosu na isti period prošle godine, koja je bila naročito teška imajući u vidu da je veliki broj znakova i velika količina opreme puteva oštećena tokom poplava", naveli su iz "Puteva RS".

Kako su dodali, šteta se, imajući u vidu različitost tipova signalizacije i opreme puta, u prvih šest mjeseci ove godine procjenjuje na oko 100.000 KM.

"Ponekad se radi o namjernom uništavanju saobraćajne signalizacije, ili dolazi do preprodaje otuđenih znakova, odnosno prodaje materijala od kojeg su znakovi izrađeni, a to se odnosi na aluminijumski lim, kojeg prodaju otpadima", pojašnjava Natalija Kostrešević, saradnik za informisanje u "Putevima RS".

Iz preduzeća "Ceste Federacije BiH" naglašavaju da su u prvom polugodištu prošle godine ukupno zamijenjena 454 saobraćajna znaka, dok je u istom periodu ove godine zamijenjeno 327 saobraćajnih znakova i 177 stubova.

"Ne vodimo bazu podataka o otuđenim znakovima, ali možemo potvrditi da je prošle godine, u prvih šest mjeseci, otuđeno blizu 300 znakova, dok su ostali oštećeni u saobraćajnim nezgodama ili dotrajali", naglašava Senad Smajlović iz Sektora održavanja, zaštite cesta i sigurnosti prometa u preduzeću "Ceste Federacije BiH".

Prema njegovim riječima, vrijednost radova na zamjeni vertikalne saobraćajne signalizacije u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 218.673 KM bez PDV-a, što znači da cifra sa porezom iznosi 255.847 maraka.

"JP 'Ceste FBiH' nema direktna saznanja o korištenju otuđenih znakova, ali pretpostavljamo da ih prodaju kao otpad", naglašava Smajlović.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, podsjeća vozače da saobraćajni znakovi upozoravaju na opasnost te naglašava da je on, kao vještak, radio na predmetu koji se odnosi na krađe ovih znakova.

"Uhvatili su počinioca i u krivičnom postupku trebalo je dokazati da je nastala opasnost za učesnike u saobraćaju, odnosno da je na toj lokaciji povećan broj saobraćajnih nezgoda. Na osnovu podataka od policije ispostavilo se da se više nezgoda dogodilo nakon što su znakovi otuđeni", naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, kad neki saobraćajni znak bude ukraden ili uništen, to posebno predstavlja opasnost za učesnike u saobraćaju koji nisu iz krajeva gdje se to dogodilo.

"Za onog ko prvi put prolazi nekom saobraćajnicom može biti veoma opasno ako nema znaka i on ne zna da slijedi izuzetno oštra krivina, da brzina ne može biti 80 kilometara na sat, već 40 ili 50, i slično", pojasnio je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana