Козарске покладе његују традицију и обичаје

Весна Поповић
Козарске покладе његују традицију и обичаје

Бањалука - Покладе су посљедњи дан мрса уочи великог васкршњег поста. У поткозарским селима до данас је очуван обичај да се тај дан послије литургије из кућа износи најбоља храна која се подијели са свима који долазе у цркву и пред цркву.

У духу те традиције јуче су у порти храма Светог пророка Илије у Бистрици одржане 11. "Козарске покладе".  Народном збору присуствовало је више стотина посјетилаца из Бањалуке, Приједора и других градова Републике Српске.

Имали су прилику да уживају у богатом културно-умјетничком програму, гастрономским специјалитетима и изложбу етно-предмета. Свечаном отварању манифестације претходила је света архијерејска литургија коју је служио његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да су  покладе заједничка манифестација мјештана Бистрице и Верића на територијама два града Бањалуке и Приједора.

- Ово је  одлична прилика да се сачувају обичаји и традиција. Дужност града је да помогне удружењима која су посвећена том послу а један је да организујемо друштвене домове гдје ће они моћи да раде. У Верићима је остало само да се на дому заврши фасада -  казао је Радојичић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић истакао је да "Козарске покладе" сваке године окупљају све више људи.

- Ријеч је о манифестацији која је настала из обичаја два сусједна села Бистрице и Верића. Некада је био обичај да се преостала мрсна храна подијели сиромашним комшијама јер почиње пост - навео је Ђаковић.

Парох Бистрице и Верића Игор Марић рекао је да се народ труди да очува традицију.

- Покладе су праг васкршњег поста. Требамо се измирити сами са собом, ближњима и са Богом како би досљедно дочекали  васкрсење Христово - казао је  Марић.

Дио богате гастро понуде традиционално већ годинама припрема КУД "Пискавица" за посјетиоце манифестације.

- У  понуди је буњгур, цицвара, пита, сирница, љевуше, уштипци и колачи. Трудимо се да очувамо и на млађе генерације пренесемо народне игре, пјесме и обичаје да не заборавимо наше корјене и традицију - рекла је Дијана Стрика из овог КУД-а.

Истовремено је одржан и 11. Меморијал "Миће Глигића-Тубана" који је посвећен очувању пјесме ојкаче поткозарског краја на којем је наступило више од 15 изворних група.

Велики значај

Директор Туристичке организације Бањалука Остоја Барашин је рекао да "Козарске покладе" постају све значајнија и посјећенија манифестација.

-  То управо говори колико је вриједна и колико значи за Поткозарје, православље, културу, традицију и на нама је обавеза да ово даље његујемо  казао је Баршин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана