Komunalna preduzeća na mukama da naplate svoje usluge

Jasmina Perišić
Komunalna preduzeća na mukama da naplate svoje usluge

Banjaluka- Dugovanja komunalnim preduzećima premašuju milione maraka, pa iako su velika preduzeća najveći dužnici, ni domaćinstva ne zaostaju. Tako pojedini građani za vodu, smeće ili grijanje duguju i po 20.000 maraka, što je podstaklo ova preduzeća na sve veći broj tužbi protiv nesavjesnih potrošača.

Kako navode u ovim preduzećima, svi dužnici će morati da izmire svoja dugovanja jer se prijave protiv njih redovno podnose nadležnom sudu.

Portparol preduzeća "Vodovod" Branka Ristić rekla je da dugovanja potrošača prema ovom preduzeću iznose nešto više od sedam miliona maraka.

- Kućni savjeti i individualni potrošači duguju 3.212.000 KM, dok dugovanja potrošača iz kategorije pravnih lica iznose  3.869.885 KM - rekla je Ristićeva i dodala da su prošle godine potpisana 974 ugovora o reprogramu duga, mada ima i onih koji ne poštuju reprograme.

Da bi potrošači izmirili svoja dugovanja ovo preduzeće često pribjegava i oštrijim mjerama kao što su isključenje sa vodovodne mreže i podnošenje tužbi.

- U decembru prošle godine poslali smo 1.712 tužbi na iznos od oko 1,2 miliona KM - kazala je Ristićeva.

Portparol "Toplane" Žaklina Mijatović kaže da na listi dužnika ima pojedinaca čija dugovanja premašuju 7.000 maraka, ali je rekorder jedan Banjalučanin čiji je dug 20.000 KM.

- Svi koji imaju dugovanja prema "Toplani" mogu potpisati reprogram kako bi izmirili svoj dug u ratama, a u 2014. godini potpisano je 445 ugovora o reprogramu duga. Pojedine dužnike isključujemo sa sistema centralnog grijanja, ali ima i onih koji ne dozvoljavaju našim ekipama da ih isključe. Tada se obraćamo komunalnoj policiji, koja im izdaje prekršajni nalog u visini do 1.000 KM - rekla je Mijatovićeva.

Prema njenim riječima, svi će kad-tad morati platiti svoja dugovanja.

- Problem je samo u sporosti naplaćivanja potraživanja, jer su sudovi pretrpani tužbama komunalnih preduzeća - naglasila je Mijatovićeva.

I direktor preduzeća "Čistoća" AD Banjaluka Aleksandar Bajić rekao je da je stepen naplate porastao od kada je ovo preduzeće počelo da naplaćuje svoje usluge sudskim putem.

- Sve više smo primorani da tužimo potrošače, jer su dugovanja stvarno velika. Rekorderi u dugovanju su neka preduzeća koja duguju i do 200.000 za odvoz smeća, dok pojedina domaćinstva imaju dug od 500 do 2.000 KM. Stepen naplate nam je nizak, oko 67 odsto i mislim da ima i previše nesavjesnih potrošača - rekao je Bajić.

Reprogrami

Najveći dužnici preduzeću "Vodovod" su "Vodovod" Čelinac i Klinički centar.

- Ova preduzeća imaju potpisane ugovore o reprogramu. "Vodovod" Čelinac redovno izmiruje svoja dugovanja, kako za tekuću potrošnju, tako i uplate za reprogram, dok Klinički centar ne izmiruje redovno svoja dugovanja za utrošenu vodu - rekla je Ristićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana