Komunalci uklanjaju predizborno šarenilo

Igor Pilipović
Komunalci uklanjaju predizborno šarenilo

Banjaluka - Odzvonilo je šarenilu koje je grad zahvatilo u predizbornoj kampanji, a plakate sa drveća, ograda i drugih mjesta vrijedno uklanjaju radnici "Čistoće".

Sa popularnom špahtlom u rukama i drugim alatom gradski higijeničari vraćaju gradu stari sjaji i uskoro će ponovo da dominiraju jesenje boje drveća i aleja koje godinama Banjaluku čine lijepom.

U "Čistoći" kažu da su flajere i listiće sa raznim parolama političkih stranaka razbacane po ulicama uklanjali i u toku predizborne kampanje kako bi održali grad čistim, a sada je intenzivirano skidanje predizbornih plakata.

- Mnogo je toga postavljeno. Radi se po rejonima i uklanjaju se masovno - rekao je tehnički direktor "Čistoće" Milan Plavšić.

Dodao je da se ne zna koliko dugo će trajati uklanjanje plakata.

- Najveći problem su oni plakati za čije postavljanje je korišćeno ljepilo. Sada se to mjesto mora nakvasiti pa špahtlom strugati po deset minuta da bi bio uklonjen zalijepljeni predizborni materijal - kazao je Plavšić.

U Gradskoj upravi kažu da se prema Odluci o reklamiranju na teritoriji grada postavljanje materijala kojim se promovišu političke stranke, koalicije, njihovi programi i kandidati može vršiti na samo za to predviđenim prostorima i zakupljenim reklamnim površinama.

- Komunalna policija ove godine izdala je 15 prekršajnih naloga zbog nepropisnog političkog oglašavanja i plakatiranja. Kazne prema Odluci o reklamiranju su
od 1.000 do 7.000 KM za preduzeća i ustanove. Za direktore preduzeća i ustanova predviđene su kazne od 300 do 1.800 KM, dok privatni preduzetnik plaća od 200 do 1.000 KM. Kazna za pojedince je od 100 do 1.000 KM - rekli su u Gradskoj upravi.

Stanovnici Starčevice juče nisu krili oduševljenje kada su vidjeli radnike "Čistoće" kako sa ograde koja dijeli  Bulevar Desanke Maksimović na četiri trake i autobuskog stajališta skidaju plakate.

- Svaka čast ovim ljudima što uklanjaju ovaj predizborni materijal. Koliko muke ulože dok bukvalno sastružu samo jedan plakat, to je strašno. Smatram da bi grad trebalo da nađe mjesta za oglašavanje političkih stranaka, a ne da nam svaki kutak bude izlijepljen i šaren. Moje mišljenje je da ti plakati i nemaju uticaj na birače jer su ljudi opredijeljeni za koga će glasati kad odu na birališta. Ovo je pretjerano. Po meni, to je bacanje para - kazao je stanovnik Starčevice Saša Jovanić.

Zabrana

U Gradskoj upravi kažu da je plakatiranje strogo zabranjeno na njihovim objektima.

- Isto tako nije dozvoljeno postavljanje plakata na državnim institucijama, sudovima, muzejima, zdravstvenim ustanovama, grobljima, spomenicima, školama i vjerskim objektima - rekli su u Gradskoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana