Комуналци уклањају предизборно шаренило

Игор Пилиповић
Комуналци уклањају предизборно шаренило

Бањалука - Одзвонило је шаренилу које је град захватило у предизборној кампањи, а плакате са дрвећа, ограда и других мјеста вриједно уклањају радници "Чистоће".

Са популарном шпахтлом у рукама и другим алатом градски хигијеничари враћају граду стари сјаји и ускоро ће поново да доминирају јесење боје дрвећа и алеја које годинама Бањалуку чине лијепом.

У "Чистоћи" кажу да су флајере и листиће са разним паролама политичких странака разбацане по улицама уклањали и у току предизборне кампање како би одржали град чистим, а сада је интензивирано скидање предизборних плаката.

- Много је тога постављено. Ради се по рејонима и уклањају се масовно - рекао је технички директор "Чистоће" Милан Плавшић.

Додао је да се не зна колико дуго ће трајати уклањање плаката.

- Највећи проблем су они плакати за чије постављање је коришћено љепило. Сада се то мјесто мора наквасити па шпахтлом стругати по десет минута да би био уклоњен залијепљени предизборни материјал - казао је Плавшић.

У Градској управи кажу да се према Одлуци о рекламирању на територији града постављање материјала којим се промовишу политичке странке, коалиције, њихови програми и кандидати може вршити на само за то предвиђеним просторима и закупљеним рекламним површинама.

- Комунална полиција ове године издала је 15 прекршајних налога због непрописног политичког оглашавања и плакатирања. Казне према Одлуци о рекламирању су
од 1.000 до 7.000 КМ за предузећа и установе. За директоре предузећа и установа предвиђене су казне од 300 до 1.800 КМ, док приватни предузетник плаћа од 200 до 1.000 КМ. Казна за појединце је од 100 до 1.000 КМ - рекли су у Градској управи.

Становници Старчевице јуче нису крили одушевљење када су видјели раднике "Чистоће" како са ограде која дијели  Булевар Десанке Максимовић на четири траке и аутобуског стајалишта скидају плакате.

- Свака част овим људима што уклањају овај предизборни материјал. Колико муке уложе док буквално састружу само један плакат, то је страшно. Сматрам да би град требало да нађе мјеста за оглашавање политичких странака, а не да нам сваки кутак буде излијепљен и шарен. Моје мишљење је да ти плакати и немају утицај на бираче јер су људи опредијељени за кога ће гласати кад оду на биралишта. Ово је претјерано. По мени, то је бацање пара - казао је становник Старчевице Саша Јованић.

Забрана

У Градској управи кажу да је плакатирање строго забрањено на њиховим објектима.

- Исто тако није дозвољено постављање плаката на државним институцијама, судовима, музејима, здравственим установама, гробљима, споменицима, школама и вјерским објектима - рекли су у Градској управи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана