Komarci napadaju u rojevima

Jasmina Perišić
Komarci napadaju u rojevima

Banjaluka - Sve veći broj građana žali se na najezdu komaraca te ističu da zbog njihovog velikog broja, posebno noću, ne mogu da spavaju.

Mještanka Ade Jovana Kosić rekla je da su u ovom naselju komarci postali tema razgovora, jer napadaju u rojevima, te dodala da se ujutru ne može probuditi bez nekoliko ugriza ovih insekata.

- Nikada nije bilo više komaraca nego sada. Zbog njih ne mogu da spavam iako uvijek prije nego što padne noć zatvorim prozore - rekla je Kosićeva i dodala da su komarci počeli da ometaju svakodnevni život građana u ovom banjalučkom naselju.

Predsjednik mjesne zajednice Priječani Nebojša Tojagić rekao je da je najteža situacija u naseljima koja su smještena uz tokove rijeka.

- Mještani našeg naselja ne mogu živjeti od komaraca. Poplave i kiše su vjerovatno doprinijele njihovom velikom broju, ali očigledno je da nadležni ništa ne rade povodom njihovog suzbijanja - rekao je Tojagić.

On je dodao da najveću muku muče sa djecom koja se ujutru bude sa ugrizom komaraca te svakodnevno moraju kupovati kreme da bi koliko-toliko ublažili svrab od ugriza insekata.

Ista situacija je i u naselju Borik, a predsjednik mjesne zajednice Borik dva Drago Dragić rekao je da se hitno treba nešto uraditi na suzbijanju komaraca.

- Niko od mještana ne pamti veću najezdu komaraca u našem naselju. Zbog ovih insekata ljudi prije mraka moraju zatvarati prostorije te svakodnevno kupovati sprejeve za njihovo uništenje - rekao je Dragić.

U mjesnim zajednicama ističu da nije ni čudo što je u gradu zabilježena najezda komaraca, jer je posljednje zaprašivanje ovih insekata bilo prije tri mjeseca.

Direktor preduzeća "Eko-bel" Vladimir Šušnjar najavio je da će krajem avgusta biti zaprašivanje komaraca, ali od toga nije bilo ništa. Posljednje zaprašivanje radnici ovog preduzeća u gradu na Vrbasu obavljali su 22. juna.

Šušnjar je rekao da čekaju bolje vremenske uslove kako bi počeli sa zaprašivanjem komaraca.

- Potrebno je tri dana uzastopno da bude lijepo vrijeme bez padavina kako bismo počeli sa zaprašivanjem - rekao je Šušnjar i dodao da planiraju zaprašivanje komaraca početkom iduće sedmice.

Sredstva

U Gradskoj upravi su rekli da je za redovno suzbijanje komaraca, koje se sprovodi samo jednom godišnje, iz gradske kase ove godine izdvojeno 47.000 KM.

- Svako vanredno zaprašivanje se plaća dodatno preduzeću "Eko-bel", koje radi na suzbijanju komaraca - rekli su iz Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana