Комарци нападају у ројевима

Јасмина Перишић
Комарци нападају у ројевима

Бањалука - Све већи број грађана жали се на најезду комараца те истичу да због њиховог великог броја, посебно ноћу, не могу да спавају.

Мјештанка Аде Јована Косић рекла је да су у овом насељу комарци постали тема разговора, јер нападају у ројевима, те додала да се ујутру не може пробудити без неколико угриза ових инсеката.

- Никада није било више комараца него сада. Због њих не могу да спавам иако увијек прије него што падне ноћ затворим прозоре - рекла је Косићева и додала да су комарци почели да ометају свакодневни живот грађана у овом бањалучком насељу.

Предсједник мјесне заједнице Пријечани Небојша Тојагић рекао је да је најтежа ситуација у насељима која су смјештена уз токове ријека.

- Мјештани нашег насеља не могу живјети од комараца. Поплаве и кише су вјероватно допринијеле њиховом великом броју, али очигледно је да надлежни ништа не раде поводом њиховог сузбијања - рекао је Тојагић.

Он је додао да највећу муку муче са дјецом која се ујутру буде са угризом комараца те свакодневно морају куповати креме да би колико-толико ублажили свраб од угриза инсеката.

Иста ситуација је и у насељу Борик, а предсједник мјесне заједнице Борик два Драго Драгић рекао је да се хитно треба нешто урадити на сузбијању комараца.

- Нико од мјештана не памти већу најезду комараца у нашем насељу. Због ових инсеката људи прије мрака морају затварати просторије те свакодневно куповати спрејеве за њихово уништење - рекао је Драгић.

У мјесним заједницама истичу да није ни чудо што је у граду забиљежена најезда комараца, јер је посљедње запрашивање ових инсеката било прије три мјесеца.

Директор предузећа "Еко-бел" Владимир Шушњар најавио је да ће крајем августа бити запрашивање комараца, али од тога није било ништа. Посљедње запрашивање радници овог предузећа у граду на Врбасу обављали су 22. јуна.

Шушњар је рекао да чекају боље временске услове како би почели са запрашивањем комараца.

- Потребно је три дана узастопно да буде лијепо вријеме без падавина како бисмо почели са запрашивањем - рекао је Шушњар и додао да планирају запрашивање комараца почетком идуће седмице.

Средства

У Градској управи су рекли да је за редовно сузбијање комараца, које се спроводи само једном годишње, из градске касе ове године издвојено 47.000 КМ.

- Свако ванредно запрашивање се плаћа додатно предузећу "Еко-бел", које ради на сузбијању комараца - рекли су из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана