Кочићева борба и данас траје

Весна Поповић
Кочићева борба и данас траје

Бањалука - Прошло је 100 година од смрти великог српског писца и народног трибуна Петра Кочића а његова дјела на својој актуелности ништа нису изгубила. Оно што је некада писао и данас је живо, јер и у Кочићево вријеме борили смо се за свој језик и своје писмо што је данас готово исто.

Ово је порука упућена на свечаном отварању 51. Кочићевог збора који је у недјељу увече отворен у парку који носи име овог народног трибуна.

Потпредсједник Организационог одбора и предсједник Завичајног друштва "Змијање" Витомир Поповић је рекао да је важно да извучемо поуке из Кочићевих дјела.

- Писац је живио у вријеме Аустроугарске и Бењамина Калаја, а ми данас имамо високе представнике који покушавају и да суде и да туже и да одређују правила понашања за српски народ.  Као што се он борио против туђина тако и ми морамо да се боримо против свих који покушавају да уређују наш живот на овим просторима. Морамо да изграђујемо Републику Српску и учинимо све да будемо своји на своме  -  истакао је Поповић.

Додао је да ће овогодишњи Кочићев збор бити обиљежен низом манифестација које су почеле прије петнаестак дана, а одржаваће се у Бањалуци и Београду док је централна манифестација у недјељу, 28. августа на Кочићевом родном Змијању.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић  рекао је да се Кочића увијек треба сјећати и на њега  подсјећати.

- Кроз манифестацију која носи назив "Кочићу у славу" подсјећамо генерације шта је Кочић био и значио у деценијама које су иза а исто тако да ће бити актуелан и у времену које долази. У Кочићево вријеме борили смо се за свој језик и своје писмо и данас је готово исто. Данас се боримо за право гласа, за референдум, за демократске принципе које је свијет давно усвојио  – казао је Чубриловић.

На свечаном отварању ове манифестације о животу и дјелу су говорили бањалучки књижевници а наступили су и чланови Културно-умјетничког друштва "Веселин Маслеша" и етно-група  "Дукат" а положен је и вијенац на Кочићев споменик.

Писац Ранко Прерадовић рекао је да је све оно што је Кочић у свом животу преживљавао и доживљавао, и што је говорио, данас актуелније него икад, а можда и актуелније него и у пишчево вријеме.

- Све што је казано тада у смислу националне борбе оставило је великог трага уопште у српском народу - додао је Прерадовић.

Изложба

У оквиру ове манифестације у просторијама Културног центар  Бански двор отворена је изложба радова Ликовног саборовања "Змијање 2016" инспирисана мотивима дјела и завичаја Петра Кочића.

Витомир Поповић је рекао да слике представљају слободарску Кочићеву мисао.

- Умјетничка дјела ће да је отргну од заборава и оставе младима да слиједе тај пут - казао је Поповић  отварајући ову изложбу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана