Knjige tri puta skuplje na ulici

Jasmina Perišić
Knjige tri puta skuplje na ulici

Banjaluka - Štandovi sa knjigama na gradskim ulicama privlače ljubitelje pisane riječi koji se žale da su cijene štiva kod uličnih prodavaca često mnogo veće nego u knjižarama.

Banjalučanka Ivana Jokić kaže da je za drugi nastavak trilogije o vukovima autora Megi Stifvoter, koju izdaje hrvatska kuća "Znanje", a koja inače košta pet maraka, na ulici morala izdvojiti 15 KM.

- Kada sam upitala prodavca kako može izdanje, na čijim koricama jasno piše cijena, da mi naplaćuje tri puta više, snizio mi je cijenu na deset KM. Bila sam već u knjižari i vidjela sam da izdanja ove izdavačke kuće prodaju po cijenama koje su napisane na koricama - rekla je Jokićeva.

Ona kaže da je, ipak, kupila knjigu na ulici, jer u knjižari nije bilo baš te knjige s obzirom na to da se radi o takozvanom džepnom izdanju koje najčešće prodaju kiosci.

- Međutim, od tada više ne kupujem knjige na ulici. Nelogično je da prodavci određuju cijene po svojoj volji iako ne plaćaju tolike radnike, poreze i doprinose kao što to rade knjižare - kaže Jokićeva.

Prodavci knjiga na gradskim ulicama, kako su rekli iz Gradske uprave, mogu slobodno formirati cijene knjiga prema uslovima tržišta, a Zakonom o fiskalnim kasama ulična prodaja knjiga je oslobođena obaveze izdavanja fiskalnih računa.

- Prodavcima se prodajni prostor na ulici dodjeljuje na osnovu urbanističko-tehničkih uslova izrađenih za tu svrhu. Prostor se dodjeljuje na period do godinu, a rokove određuju sami prodavci, obično na mjesečnom nivou. Cijena prostora je 1,5 KM po metru kvadratnom - kazali su u Gradskoj upravi.

Rukovodilac knjižara "Kultura" Duško Popović rekao je da je prodaja knjiga na gradskim ulicama vašar, koji radi sopstvene zarade organizuje nekoliko malih izdavača iz Srbije i nekoliko sitnih preprodavaca u Banjaluci.

- To je bukvalno šverc knjigama i kao takvi oni ne mogu biti jeftiniji od velikih knjižara iako ne plaćaju nikakve dažbine. Naslove koji se traže na ulici podignu na najviše moguće cijene po kojima ih mogu prodati - rekao je Popović. I književnica Aleksandra Čvorović smatra da nije u redu da se na ulici knjiga plati i dvije marke više, jer to nije fer i odvlači čitaoce od književnosti.

Žalbe

Duško Popović rekao je da se knjižara "Kultura" žalila nadležnima na uličnu prodaju knjiga.

- Niko ne kontroliše da li su te knjige uvezene regularno, da li se plaćaju dažbine i PDV, te kako se određuju cijene. Pokušali smo da se izborimo protiv toga, ali jednostavno niko nije nadležan da riješi taj problem - rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana