Књиге три пута скупље на улици

Јасмина Перишић
Књиге три пута скупље на улици

Бањалука - Штандови са књигама на градским улицама привлаче љубитеље писане ријечи који се жале да су цијене штива код уличних продаваца често много веће него у књижарама.

Бањалучанка Ивана Јокић каже да је за други наставак трилогије о вуковима аутора Меги Стифвотер, коју издаје хрватска кућа "Знање", а која иначе кошта пет марака, на улици морала издвојити 15 КМ.

- Када сам упитала продавца како може издање, на чијим корицама јасно пише цијена, да ми наплаћује три пута више, снизио ми је цијену на десет КМ. Била сам већ у књижари и видјела сам да издања ове издавачке куће продају по цијенама које су написане на корицама - рекла је Јокићева.

Она каже да је, ипак, купила књигу на улици, јер у књижари није било баш те књиге с обзиром на то да се ради о такозваном џепном издању које најчешће продају киосци.

- Међутим, од тада више не купујем књиге на улици. Нелогично је да продавци одређују цијене по својој вољи иако не плаћају толике раднике, порезе и доприносе као што то раде књижаре - каже Јокићева.

Продавци књига на градским улицама, како су рекли из Градске управе, могу слободно формирати цијене књига према условима тржишта, а Законом о фискалним касама улична продаја књига је ослобођена обавезе издавања фискалних рачуна.

- Продавцима се продајни простор на улици додјељује на основу урбанистичко-техничких услова израђених за ту сврху. Простор се додјељује на период до годину, а рокове одређују сами продавци, обично на мјесечном нивоу. Цијена простора је 1,5 КМ по метру квадратном - казали су у Градској управи.

Руководилац књижара "Култура" Душко Поповић рекао је да је продаја књига на градским улицама вашар, који ради сопствене зараде организује неколико малих издавача из Србије и неколико ситних препродаваца у Бањалуци.

- То је буквално шверц књигама и као такви они не могу бити јефтинији од великих књижара иако не плаћају никакве дажбине. Наслове који се траже на улици подигну на највише могуће цијене по којима их могу продати - рекао је Поповић. И књижевница Александра Чворовић сматра да није у реду да се на улици књига плати и двије марке више, јер то није фер и одвлачи читаоце од књижевности.

Жалбе

Душко Поповић рекао је да се књижара "Култура" жалила надлежнима на уличну продају књига.

- Нико не контролише да ли су те књиге увезене регуларно, да ли се плаћају дажбине и ПДВ, те како се одређују цијене. Покушали смо да се изборимо против тога, али једноставно нико није надлежан да ријеши тај проблем - рекао је Поповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана