Klizište otežava saobraćaj u naselju Priječani

Miloš Vasiljević
Klizište otežava saobraćaj u naselju Priječani

Banjaluka - Mještani Priječana u strahu od odrona stijena i zemljišta, koji se pojavio zbog gradnje saobraćajnice kroz ovo naselje, odlučuju da zaobilaznim putem dolaze do grada.

Dodatni problem predstavlja i blato na putu, pa i pješaci sve više izbjegavaju ovu dionicu. Kako bi bezbjedno došli do grada, brojni mještani koriste most u Trnu.

- To mi je mnogo sigurnije. Strah me voziti dionicom koja je u izgradnji. Zemlja, dijelovi stijena i stabla padaju po putu. Bojim se da će mi jednom to sve pasti na automobil. Pored toga, na putu je dosta zemlje i rupa. Zbog toga mi je lakše voziti do mosta u Trnu pa onda doći do grada. Taj put je mnogo duži, ali je bezbjedniji - kazala je mještanka ovog naselja Sanja M., koja očekuje da će uskoro sve biti sanirano, ali i da će biti završena gradnja dodatnog dijela dionice kroz ovo naselje. 

Njena komšinica Tamara P. takođe se svakodnevno odlučuje za duži put, istakavši da bezbjednost stavlja na prvo mjesto.

- Najgore je kada padne kiša, jer je onda put pun blata. U problemu su i vozači, jer osim prijetnje od odrona, na jednom dijelu puta se ne mogu mimoići dva vozila. Ipak, nije nam teško da idemo zaobilaznim putem i da se malo strpimo, jer ćemo konačno dobiti dobru saobraćajnicu - rekla je Tamara i dodala da je najvažnije da se sve kvalitetno uradi.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Darko Škobić naveo je da su postavljene podzide, kako bi se spriječilo obrušavanje zemlje i stijena na put. On je naglasio da će to biti riješeno u dogledno vrijeme.

- Imamo malo problema kada zemlja pada sa obližnjih stijena, međutim, saobraćaj se odvija i tim putem. Radovi su sada obustavljeni zbog loših vremenskih prilika, ali izvođači i sada intervenišu kada je nešto urgentno. U prethodnoj sedmici su poravnali zemljom rupe za vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Vjerujem da će se sve to završiti u zadatim rokovima i da će naša mjesna zajednica dobiti novo, modernije ruho - istakao je Darko Škobić.

Kada se radovi privedu kraju, mještanima Priječana će uveliko biti olakšana svakodnevica, jer je loš put višedecenijski problem u ovom dijelu grada. Uz kvalitetnu vodovodnu mrežu i uredno napajanje električnom energijom, novi put će život svim mještanima učiniti lakšim.

Novi put

Izgradnja dionice puta prema Priječanima u dužini od jednog kilometra počela je u septembru prošle godine, a riječ je o projektu vrijednom 750.000 KM. Radove izvodi preduzeće "MG Mind" iz Mrkonjić Grada, a nadzor nad izvođačem ima Gradska uprava.

Za mještane Priječana ovaj put je više od saobraćajnice i biće prava žila kucavica, a u planu je da, pored novog kolovoza, bude završena oborinska kanalizacija i rasvjeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana