Klizište opet prijeti putu u Bočcu

S. Amidžić, V. Popović
Klizište opet prijeti putu u Bočcu

Banjaluka - Obilne kiše proteklih dana ponovo su pokrenule klizište na magistralnom putu M16 Banjaluka - Jajce u naselju Bočac, a mještani ovog i okolnih mjesta strahuju da će opet biti odsječeni od grada, jer se klizište nalazi u neposrednoj blizini puta.

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Bočac Dalibor Trivunović rekao je da je klizište stalno aktivno i da su odroni sve češći.

- Obišao sam juče klizište, jedna saobraćajna traka u dužini od stotinu metara je zatrpana zemljom, tako da se saobraćaj na toj dionici puta odvija samo jednom trakom - kazao je Trivunović.

Dodao je da radnici preduzeća "Mrkonjić putevi" dežuraju kod klizišta 24 časa, u šta se uvjerila i ekipa "Glasa Srpske".

- Kod klizišta se uvijek nalazi po jedna ekipa, u slučaju da se zemlja obruši, da bi mogli na vrijeme obustaviti saobraćaj i ukloniti zemlju - rekao je Trivunović.

Mještani Bočca i okolnih sela boje se da klizište ponovo ne zatrpa put i tako im blokira glavnu putnu komunikaciju sa gradom.

- Nakon poplava put nam je bio zatvoren više od deset dana, tako da smo morali na posao ići zaobilaznim putevima koji su skoro duplo duži - kazali su mještani.

Iz preduzeća "Putevi RS" su rekli da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za trajno rješenje ovog problema.

- Po pokretanju klizišta odmah smo obezbijedili i obilježili put adekvatnom saobraćajnom signalizacijom. S obzirom na to da se klizište nalazi iznad dionice magistralnog puta M16, postoji mogućnost od obrušavanja na kolovoz, te se saobraćaj odvija usporenije, ali nesmetano - rekli su u "Putevima RS".

Poplave

Na magistralnom putu M16, na dionici Karanovac - Crna Rijeka, na 23. kilometru od grada u vrijeme majskih poplava pojavilo se klizište u visini od oko 200 metara iznad ovog magistralnog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana