Клизиште и Врбас у Ребровцу односе пут

Данијела Стоканић
Клизиште и Врбас у Ребровцу односе пут

Бањалука - Обилна киша активирала је, по ко зна који пут, клизиште у насељу Ребровац, гдје је на пут склизнуло 20 кубика блата и глине, па је у четвртак навече било и обустављања саобраћаја. Осим тога ријека Врбас је поткопала асфалтни пут и испод њега однијела 150 центиметара земље, што је додатно угрозило безбједност учесника у саобраћају!

Мјештани и путници који користе овај пут страхују, јер само мало недостаје да клизиште отцијепи једну возну траку, коју је вода већ поткопала.

Како је објаснио предсједник Савјета Мјесне заједнице Ада Витомир Пејаковић, одрон тла у четвртак увече изазвао је и квар на јавној расвјети у овом дијелу насеља.

- Ово клизиште, које активира свака кап кише, појавило се прије више година и од тада представља велику опасност - рекао је Пејаковић.

Додао је да још већи проблем представља велика рупа коју је створио Врбас, па пријети да односе пола саобраћајнице.

- Само је питање дана и сата када ће тај дио пута и путници који се затекну слетјети у ријеку. Буквално, опасност за путнике вреба с обје стране саобраћајнице. Из предузећа "Путеви РС" су прије двије године започели санацију клизишта, али, по свему судећи, земља ће прећи и преко тог потпорног зида - истакао је Пејаковић.

Према информацијама које Пејаковић посједује, санација овог клизишта би могла коштати два милиона марака, јер овај проблем може ријешити само велики потпорни зид.

Из надлежног предузећа "Путеви РС" истичу да је земља са саобраћајнице одмах по дојави очишћена.

- До одрона је дошло због велике количине кише која је пала протекле седмице. За вријеме чишћења саобраћај се одвијао једном саобраћајном траком наизмјенично. Међутим, није било обуставе саобраћаја, како су то пренијели поједини медији - рекли су из "Путева РС".

Додали су да трајне санације клизишта у граду не могу започети док траје зимска сезона, тачније до половине априла.

Из Ауто-мото савеза РС истичу да је обустава саобраћаја на поменутој путној траси у четвртак трајала од неких 20 до 23.15 часова, те да су возила преусмјеравана кроз насеље Ада.

Неколико дана прије одрон се појавио и у мјесту Зелени вир, те изазвао колапс у саобраћају. Осим тога, на овој локацији је тих дана пала и огромна стијена.

Безбједност

Честа активирања старих клизишта угрожавају бјезбједност саобраћаја и у насељима Љубачево, Пријечани, Дракулић, Сарачица... У насељу Пријечани клизиште је у више наврата привремено санирано, али је питање дана када ће земља поново кренути.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана