Klikom do stare dokumentacije

Danijela Stokanić
Klikom do stare dokumentacije

Banjaluka - Prelazak na digitalni proces arhiviranja podataka u Gradskoj upravi jedan je od primarnih zadataka Odjeljenja za opštu upravu u narednom periodu.

Cilj je veći kvalitet zaštite dokumenata, brža dostupnost, lakši pregled, ušteda prostora, vremena i novca. Cijeli sistem biće uvezan preko računarskog servera, što će umnogome olakšati rad svih službi u Gradskoj upravi.

Kako su objasnili u ovom odjeljenju, izdvajanjem bezvrijedne dokumentacije i proširenjem kapaciteta arhiva Gradske uprave uspjeli su da obezbijede prostor za skladištenje dokumenata samo do kraja godine. Pored toga, broj predmeta u radu Gradske uprave iz godine u godinu vrtoglavo raste, pa ponestaje prostora za njihovo skladištenje, što je i jedan od razloga uvođenja digitalizacije.

- O koliko obimnoj građi je riječ, najbolje ilustruje podatak da raspolažemo dokumentarno-arhivskom građom od nekoliko miliona predmeta-dokumenata - rekao je načelnik Odjeljenja Slavko Tanasić, napominjući da se u gradskoj arhivi čuva i koristi dokumentacija čak od 1971. godine.

Dodao je da je Gradska uprava u 2014. godini riješila 84.870 predmeta.

- To je 60.000 više nego godinu ranije. Zbog nemogućnosti Arhiva Republike Srpske da preuzme dokumentarno-arhivsku građu staru 30 i više godina, u prostorije skloništa u Novoj varoši premještena je dokumentacija nastala u periodu od 1971. do 1991. godine - rekao je Tanasić.

Prema njegovim riječima, u februaru ove godine Odjeljenje je pokrenulo postupak usklađivanja liste sa zakonskim propisima.

- Gradonačelnik Slobodan Gavranović imenovao je Komisiju za sređivanje dokumentarne građe i izdvajanje bezvrijedne dokumentacije, nastale radom i djelovanjem organa grada za period od 2004. do 2013. godine. U toku je sređivanje ovih materijala i izdvajanje bezvrijedne dokumentacije, koja će po završetku posla biti uništena - rekao je Tanasić.

Gradska uprava je obezbijedila prostor, opremu, stručno osposobljen kadar i sredstva za zaštitu dokumenata.

- Tako su stvorene pretpostavke da ona bude dostupna svim ovlašćenim korisnicima pod jednakim uslovima, a građa se daje na korišćenje u službene i druge svrhe - zaključio je Tanasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana