Kiša štiti komarce u banjalučkim naseljima

Miloš Vasiljević
Kiša štiti komarce u banjalučkim naseljima

Banjaluka - Stanovnici mnogih naselja muku muče sa komarcima, kojih je poslije kišnih dana sve više, a dosadnim “krvopijama” pogoduje nestabilno vrijeme, jer tada ne može biti obavljeno zaprašivanje.

Mještanin Starčevice Davor G. je kazao da uveče počinje prava borba sa komarcima, te da mu nikakvi preparati ne pomažu da se odbrani od ovih dosadnih insekata. Ništa bolje nije ni u naselju Petrićevac, gdje kažu da su na meti komaraca najčešće mališani koji se igraju u blizini nepokošenih površina. Na sve veći broj komaraca požalili su se i mještani koji žive u blizini rijeka, koji kažu da uveče ne mogu ni prozor da otvore.

Iz preduzeća “Eko-bel”, koje sprovodi akcije zaprašivanja ovih insekata, su rekli da se najezda komaraca očekuje narednih desetak dana, ali se nadaju da bi do kraja ove sedmice mogli da završe dezinsekciju. Direktor “Eko-bela” Vladimir Šušnjar je kazao da je ova godina pogodna za razmnožavanje komaraca i krpelja. On je istakao da su ekipe “Eko-bela” u prošloj sedmici obišle grad i sve kritične lokalitete.

- Sistematsku dezinsekciju komaraca počeli smo prije mjesec i po, s tim da smo prvo tretirali larve komaraca. Na svim mjestima gdje su se pojavile larve, posebno u prigradskim naseljima i lokacijama gdje su njihova stalna i povremena staništa, obavili smo larvicidni tretman - kazao je Šušnjar.

On je naglasio da vremenski uslovi diktiraju termin zaprašivanja, ali i istakao da u ovom preduzeću spremno dočekuju aktivnosti koje obavljaju dva do tri puta godišnje.

- U posljednjih 15 dana su bili nepovoljni vremenski uslovi za tretiranje odraslih komaraca. U međuvremenu je u dobrom dijelu grada pokošena trava, a time i smanjena mogućnost da bude povećan broj komaraca. Nadam se da nas nestabilno vrijeme neće spriječiti da u naredna tri do četiri dana počnemo sa zaprašivanjem komaraca - rekao je Šušnjar.

Dodao je da su prioriteti prigradska naselja i lokaliteti uz vodotoke.

  • Očekujemo najezdu komaraca u sljedećih deset dana kada će temperatura vazduha i vode, posebno uz riječne tokove Vrbasa i u prigradskim naseljima, biti veća. Kritična su i mjesta gdje kanalizacija nije adekvatno regulisana - istakao je Šušnjar.

Krpelji

Stručnjaci upozoravaju da su krpelji izuzetno opasni, mogu da izazovu lajmsku bolest, od koje godišnje u prosjeku oboli stotinak pacijenata u RS, od čega najmanje 50 u Banjaluci.

- Krpelja ima svuda i moramo povesti računa i o njima, jer nisu bezazleni - kazao je Vladimir Šušnjar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana