Kiša obradovala stočare na Manjači

Vesna Popović
Kiša obradovala stočare na Manjači

Banjaluka - Kiša, koja je padala u petak, obradovala je mještane sela na Manjači, koji imaju problema sa snabdijevanjem vodom. Posebno se to odnosi na stočare, jer će u narednih nekoliko dana imati vodu za napajanje stoke, koja je u proteklom periodu najčešće bila žedna.

Predsjednik Savjeta MZ Pavići Novak Šipka je rekao da nije palo dovoljno kiše da se stvore veće zalihe vode.

- Što bi narod rekao, bolje išta nego ništa! Znači kiša koliko-toliko mještanima, pogotovo kada je u pitanju napajanje stoke - rekao je Šipka i dodao da domaćinstva i dalje zavise od cisterni koje dovoze vodu.

Naglasio je da veliki broj mještana naručuje cisterne i da kubik vode plaćaju četiri marke.

Podsjetio je da je glavni krivac za ovakvo stanje nezavršeni vodovod "Banjica", zbog čega nemaju vode u naseljima Kadina voda, Grabovica, Gornji Pavići i Vilusi.

Predsjednik Savjeta MZ Stričići Zlatko Sladojević je rekao da je kiša malo pomogla.

- Zemlja je osvježena i možda su neke lokve za napajanje stoke napunjene. Efekat bi bio bolji da je kiša duže padala - rekao je Sladojević.

Poručuje da mještani i dalje zavise od cisterni koje isporučuju vodu.

- Do sada je mještanima isporučeno 30 cisterni vode, a naručeno je još toliko. Plaćamo je, ali niko se ne žali što to čini, jer se bez vode ne može - naveo je Sladojević.

Prema njegovim riječima, problema sa snabdijevanjem vodo imaju mještani zaseoka Dujakovci, Gornji i Donji Lusići i Lokvari.

Šef tehničke službe u Centru za razvoj i unapređenje sela Dario Kuprešak potvrdio je da je kiša smanjila potrošnju vode na selima.

- To je potvrdilo naše tvrdnje da su građani vodu koristili neracionalno za zalijevanje bašta i punjenje bazena, jer je dnevna potrošnja u ranijem periodu bila 1.200 kubika. Prema posljednjim mjerenjima, potrošnja vode je iznosila 570 kubika, što predstavlja prosječnu dnevnu potrošnju vode - rekao je Kuprešak.

Dodao je da se snabdijevanje vodom u Rekavicama normalizovalo.

- Redukcija je i dalje na snazi u Gornjoj Piskavici i Borkovićima, jer će tamo trebati malo više vremena da se situacija normalizuje - precizirao je Kuprešak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana