Киша обрадовала сточаре на Мањачи

Весна Поповић
Киша обрадовала сточаре на Мањачи

Бањалука - Киша, која је падала у петак, обрадовала је мјештане села на Мањачи, који имају проблема са снабдијевањем водом. Посебно се то односи на сточаре, јер ће у наредних неколико дана имати воду за напајање стоке, која је у протеклом периоду најчешће била жедна.

Предсједник Савјета МЗ Павићи Новак Шипка је рекао да није пало довољно кише да се створе веће залихе воде.

- Што би народ рекао, боље ишта него ништа! Значи киша колико-толико мјештанима, поготово када је у питању напајање стоке - рекао је Шипка и додао да домаћинства и даље зависе од цистерни које довозе воду.

Нагласио је да велики број мјештана наручује цистерне и да кубик воде плаћају четири марке.

Подсјетио је да је главни кривац за овакво стање незавршени водовод "Бањица", због чега немају воде у насељима Кадина вода, Грабовица, Горњи Павићи и Вилуси.

Предсједник Савјета МЗ Стричићи Златко Сладојевић је рекао да је киша мало помогла.

- Земља је освјежена и можда су неке локве за напајање стоке напуњене. Ефекат би био бољи да је киша дуже падала - рекао је Сладојевић.

Поручује да мјештани и даље зависе од цистерни које испоручују воду.

- До сада је мјештанима испоручено 30 цистерни воде, а наручено је још толико. Плаћамо је, али нико се не жали што то чини, јер се без воде не може - навео је Сладојевић.

Према његовим ријечима, проблема са снабдијевањем водо имају мјештани засеока Дујаковци, Горњи и Доњи Лусићи и Локвари.

Шеф техничке службе у Центру за развој и унапређење села Дарио Купрешак потврдио је да је киша смањила потрошњу воде на селима.

- То је потврдило наше тврдње да су грађани воду користили нерационално за залијевање башта и пуњење базена, јер је дневна потрошња у ранијем периоду била 1.200 кубика. Према посљедњим мјерењима, потрошња воде је износила 570 кубика, што представља просјечну дневну потрошњу воде - рекао је Купрешак.

Додао је да се снабдијевање водом у Рекавицама нормализовало.

- Редукција је и даље на снази у Горњој Пискавици и Борковићима, јер ће тамо требати мало више времена да се ситуација нормализује - прецизирао је Купрешак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана