Киша буди страх од одрона на подручју Бањалуке

Александар Стојановић
Киша буди страх од одрона на подручју Бањалуке

Бањалука - Више од десет клизишта активирало се на ширем подручју града усљед обилних падавина, а највеће проблеме имају становници мјесних заједница Лауш и Кмећани.

Из Одјељења за инспекцијске послове рекли су да су наложили хитне интервенције да не би дошло до угрожавања имовине и становништва.

- Најтежа ситуација је на клизишту у горњем дијелу Лауша, у улици Ђуре Дамјановића, гдје је активирано клизиште запријетило да угрози један стамбени објекат. Из тог разлога, у четвртак послијеподне на терен су послате грађевинске екипе, са задатком да спријече даље ширење клизишта, да не би дошло до угрожавања објекта - рекао је начелник одјељења Јанко Кецман.

Предсједник МЗ Лауш један Небојша Матић рекао је да мјештани ове улице годинама кубуре са клизиштима и да је предвиђено исељавање породице која се налази у непосредној близини одрона.

- Одрони земљишта су се појавили и у улици Душана и Владе Копање, а свака нова падавина појачава страх становника, који са зебњом гледају у брдо - рекао је Матић.

Велико клизиште се активирало и у МЗ Кмећани, гдје су се обрушиле хиљаде кубика земље на главни пут. Највеће проблеме имају мјештани чија се имања налазе у близини.

- До сада нисмо имали проблема, али падавине су покренуле бујицу са локалног извора, који се налази на врху брда, а главни узрок је несавјесна сјеча шума у протеклом периоду. Много земље се обрушило и само је срећа да се нико није налазио на путу у том тренутку - изјавио је предсједник МЗ Кмећани Раде Козомара.

Додао је да су службе очистиле пут, али да је у шуми још критично стање и да ће при првим већим падавинама земља поново затрпати саобраћајницу.

Начелник Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман је истакао да је наложена хитна санација клизишта у Колима и да су ангажовани сви расположиви ресурси да би била евидентирана клизишта и интервенисано у најугроженијим случајевима.

Стари проблеми

Након катастрофалних поплава прије пет година мјештанима Лауша такође су највеће главобоље задавала клизишта, а ни данас није ништа другачије.

- Увијек се одрони јављају на истим мјестима и то је дугогодишњи проблем, за који тренутно немамо системско и трајно рјешење. Са сваком кишом мјештани стрепе од клизишта, а надамо се да ћемо у наредном периоду заједно са Градском управом пронаћи рјешење за овај проблем - рекао је предсједник МЗ Лауш један Небојша Матић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана