Киноа и чиа сјеменке на трпези y Бањалуци

Јасмина Перишић
Киноа и чиа сјеменке на трпези y Бањалуци

Бањалука - Киноа, гоји бобице, чиа сјеменке, брезин шећер и хималајска со, само су неке од егзотичних прехрамбених намирница за које многи а нарочито они старији, нису ни чули, али које се све чешће налазе на трпезама у домаћинствима.

Управо такви производи са предзнаком "био" или "органик" пуне рафове трговина а ни цијене нису препрека њиховој доброј продаји.

Продавци у радњама које продају "здраву храну", задовољно трљају руке и кажу да нису ни слутили у како великој мјери су Бањалучани  упознати са начином припремања ових не баш аутохтоних намирница за ова подручја.

- Изненадила сам се када сам видјела колико добро познају макробиотички начин искране, те како  разнолике муштерије нам долазе. Има и жена и мушкараца али и велики број пензионера. Младе мајке су ипак најбројније, јер се труде да  својој дјеци уведу здрав начин исхране. Доста купаца нам долази и због здравствених проблема, који захтијевају здрав начин исхране - казала је продавачица у једној од продавница здраве хране која није жељела да јој објавимо име.

Истиче да муштерије траже "непрскане" производе, односно намирнице из биолошког узгоја.

- Биолошки узгој подразумијева да храна није ни третирана пестицидима и хемикалијама. Држимо све од брашна и тјестенина до разних врста хладно цијеђених уља, зачина и чајева који се продају у ринфузи. Задовољни смо и продајом ринфузних житарица и коштуњичавог воћа, соли и шећера. То су углавном безглутенски и органски производи, који су знатно здравији од обичних - казала је продавачица.

Каже да су у понуди додаци за супе без квасца и вјештачких додатака, као и цејлонски цимет и брезин шећер. Он је топ производ у продаји и пола килограма кошта око 16,50 КМ. Звучи много али за некога ко има дијабетес овај производ је спас јер не подиже глукозу у крви.

Једна од муштерија коју смо затекли у радњи, пензионерка Невенка Гргић, каже да у продавницама здраве хране најчешће купује чајеве, соју и хладно цијеђена уља.

- Волим да пијем чај од честославице и раставића. У тим сам годинама када ми треба нешто против заборављања али и за чишћење крвних судова. Цијене су високе за наше прилике али ако је све здраво како што јесте онда ништа није скупо - рекла је Гргићева.

Милан Јаковљевић истиче да у својој исхрани користи чиа сјеменке.

- Оне садрже двапут више бјеланчевина од свих других сјеменки и житарица, па су изврстан извор протеина. Највише је користе вегетаријанаца а неки је називају суперхраном број један у свијету - казао је Јаковљевић.

Цијене

Хималајска со – 0,50 килограма    6 КМ

Брезин шећер – килограм  16,60 КМ

Хладно цијеђена уља – литар  од 14 до 22 КМ

Спелтино брашно – килограм  6,90 КМ

Тјестенине без глутена - 300 грама  3 КМ

Сребрна вода -  литар  18 КМ

Биљни намаз 2,50 КМ

Сјеменке лана од 2,50 до 3,50

Чиа сјеменке 0,50 килограм  25 КМ

Киноа 0,50 килограм  7 КМ

Џемови – 800 грама 5,50 КМ

Кексови – 1,50 КМ

Сокови – литар  од 7 до 8 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана