Kinezi dočekali godinu Pijetla

Jasmina Perišić
Kinezi dočekali godinu Pijetla

Banjaluka - Nastupom omladinskog umjetničkog ansambla "Sečuan" u Kulturnom centru Banski dvor, spektakularnim vatrometom, te koktelom za zvanice svečano je obilježena Kineska nova godina, kojom su Kinezi ušli u godinu Pijetla.

Zvanice i prolaznici koji su se u četvrtak uveče zatekli na platou ispred Banskog dvora oduševio je višeminutni vatromet, a Koncertna dvorana u kojoj su prisutni uživali u performansu kineskog ansambla, bila je ispunjena do posljednjeg mjesta.

Performansi, plesne tačke, tradicionalni kineski instrumenti, maske i kostimi, prenijeli su djelić atmosfere sa Dalekog istoka, u kojoj su osim ambasadora Kine u BiH Čen Bo uživali i predsjednik Srpske Milorad Dodik, brojni ministri u Vladi RS, kao i ostale zvanice iz kulturnog i javnog života Srpske.

- Zadovoljstvo mi je što prazničnu radost mogu da podijelim  sa narodima u Republici Srpskoj i BiH. Nadam se da će naša ekonomska saradnja biti intenzivirana i dobra, kao i prilikom izgradnje Termoelektrane "Stanari" - rekla je Čen Bo i zahvalila predsjedniku i Vladi RS na podršci.

Dodik je svim građanima Kine poželio srećnu Novu godinu sa željom da Kina nastavi sa dosadašnjim razvojem.

- Drago mi je što smo upoznali dio kineske kulture i što je moj kabinet pomogao organizaciju ovakve priredbe. Privredna i kulturna saradnja Srpske i Kine je veoma dobra. Vjerujem da ćemo u narednoj školskoj godini u našim školama i na univerzitetima imati predmet i katedre za izučavanje kineskog jezika - kazao je Dodik.

Datum početka Kineske nove godine drugačiji je svake godine i varira prema gregorijanskom kalendaru. Obično pada između 21. januara i 20. februara. Slavlje završava 15. dan, nakon početka kineske godine, kada je festival svjetiljki.

Ovo je prvi put da se u RS obilježava Kineska nova godina, a organizovali su je Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS i Kineska ambasada u BiH.

Zodijak

Dok je zapadnjački zodijak podijeljen na 12 mjeseci kineski je podijeljen na 12 godina. Tako se svaka godina povezuje sa određenom životinjom: pacov, vo, tigar, zec, zmaj, zmija, konj, ovca, majmun, pijetao, pas i svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana